1553

С надпяване Тракия почита Вълкана Стоянова

Николай ЧАПАНСКИ

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

-------------------------------------------------------------------------

Стотици млади таланти ще запеят песните на една от най-известните тракийски народни певици Вълкана Стоянова в град Стралджа. Тази събота и неделя там се провежда националният конкурс-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова“ и традиционният народен събор „Мараш пее“.

 В първия ден организаторите ще дадат възможност за изява на млади певчески таланти от цялата страна и доказани такива, да запеят вечните песни на Славея на България - Вълкана Стоянова, като поклон за 100-годишнината от рождението <210>, като уважение и преклонение пред таланта <210>, и като доказателство, че никога няма да бъдат забравени. След надпяването е предвиден концерт на лауреатите и на фолклорен ансамбъл „Странджа“ от Бургас.

В неделния ден на сцената ще се изявят десетки танцови колективи с надиграване на „Трите пъти“, „Джиновско“ и „Дайчово“. Безброй български народни хора, обичани и танцувани с радост, с гордост, с вечната надежда, че България и всичко българско е живо и непреходно, казва кметът Атанас Киров, който е сред големите почитатели на фолклорното творчество. В журито на конкурса са поканени едни от учениците и последователи на Вълкана Стоянова, като Дарина Славчева, солистка на ансамбъл „Тракия“, и певецът Стоян Варналиев. По време на надпяването ще бъде представена и творческата биография на известната певица - един от големите гласове на ансамбъл „Филип Кутев“ още в първите години на основаването му. През целия ден площадът ще бъде озвучен с хитовите <210> песни „Димитър кара гемия“, „Женала е дюлбер Яна“, „Завило се вито хоро“, „Димитър на Рада думаше“ и много други.

 Внушителен е репертоарът от 350 тракийски песни, които следват житейския <210> път, който тръгва от ямболското село Люлин. Там израства сред песните по седенките, съборите, сватбите, зимните вечери, къщната работа, когато припява заедно с майка си. Едва 14-годишна (през 1936 г.), по време на селския празник Спасовден, със своето изпълнение тя удивлява един от гостите на събора - брат на прочутия кларнетист Рамадан Лолов. Следва покана за записи в звукозаписната фирма „Арфа“, по–късно в „Симонавия“, „Радиопром“.

Този пробив на музикалния пазар носи на Вълкана Стоянова популярност сред любителите на тракийската песен. Не закъсняват и изпълненията „на живо“ по селските празници. Певческият връх на голямата певица, вече в професионалното поприще, е когато спечелва конкурса за набиране на певици в новосформирания ансамбъл за народни песни и танци през 1951 г. в София.

 

 

Тя е приета първа сред явилите се 430 кандидати за хоровия състав. Лично Филип Кутев е възхитен от нейния талант, като често й поверява сола в хоровите партитури, също индивидуални участия под съпровода на големия кавалджия Никола Ганчев, включени в концертните турнета на ансамбъла у нас и по света.

Вълкана Стоянова предава своя певчески опит на ученици от НУФИ „Филип Кутев“ в Котел, където е поканена за преподавател. Нейни ученици са вече прочутите Бинка Добрева, Цветанка Варимезова, Десислава Донева, Мария Колева, Дарина Славчева, Стоян Варналиев и много други. От 1995 г. в родната <210> община Стралджа се провежда конкурсът „С песните на Вълкана Стоянова“ - своеобразен старт за младите тракийски таланти. През 2015 г. е създадена фондация „Вълкана Стоянова“, която има за цел да издирва и подпомага млади таланти. Издадена е книга с нотни и словесни текстове на най-известните <210> песни - чудесно помагало за нейните последователи.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?