49

С изложба „Свят от йероглифи” отбелязват 60 години ПУ „Паисий Хилендарски”

Експозицията е първото подобно събитие, което ще се проведе в новооткритата археологическа зала - Източен сектор на Античния стадион на Филипопол

Първата по рода си изложба, озаглавена “Свят от йероглифи”, ще се открие утре, 29 октомври, от 17:00 ч. в новата разкрита археологическа зала, т.нар. Източен сектор на Античния стадион на Филипопол (под сградата на магазин H&M на Главната улица). 

Организатори на експозицията са Филологическият факултет на Пловдивския университет  „Паисий Хилендарски”, Класна стая „Конфуций” към висшето училище и Общинсти институт „Старинен Пловдив”. 

Изложбата представя 40 творби на 40 автори – 20 рисунки и 20 фотографии, от националния конкурс със същото име – „Свят от йероглифи”. Най-младият участник е на 7 години, уточняват организаторите.

Тази изложба Филологическият факултет посвещава на 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”. Откриването на изложбата ще бъде предхождано от среща-разговор с преводача на книгата „Трите тела” на Лиу Цъсин Стефан Русинов, която е насрочена за 16:00 ч. 

Сред поканените официални гости за премиерата на превода и за откриването на изложбата са директорите на Институт „Конфуций” в София – Аксиния Колева, от българска страна, и проф. Лиу Сиумин, от китайска страна. И двете събития ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата е първото подобно събитие, което се организира в новоткритата археологическа зала, и този факт е знаков за авторитета на ПУ „Паисий Хилендарски” сред културната общественост на града, смята зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева. Тя сподели амбицията на университета изложбата да стане традиционна за културния календар на града с възможност за превръщането й в пътуваща експозиция, която да представя най-добрите творби от конкурса и в българските културни институти в Европа.

Експозицията „Свят от йероглифи” ще бъде открита за посетители в следващите 2 седмици. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?