Следвайте ни

Любомир Петов празнува с песен двоен юбилей

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Любомир Петов е един от стилните родопски певци, който доказва таланта си вече 35 години на изпълнителската сцена. На 22 юни той закръгля 55 житейски лета и по повод на двете юбилейни годишнини е решил да събере творчеството си в специален компактдиск с най-сполучливите записи от фонда на Българското радио.

За първи път е стъпил на сцената през 1985 г. и става един от талантливите ученици на известния родопски певец Георги Чилингиров. Няколко години след това на 2 ноември 1989 г. застава пред микрофоните на Радио Пловдив и осъществява първите си студийни записи по обработка на проф. Любен Досев.

Няма да забравя този вълнуващ момент в моя живот, защото да направиш записи и да звучиш по радиото беше голямо постижение. Записващата техника с пулта беше в един автобус извън сградата и студиото. Тогава тонрежисьори бяха Васил Величков и Бисер Бояджиев, а записите се осъществяваха на ленти. Желателно беше да няма много повторения, защото се пренавиват лентите и отнема време, а в студиото е строен цял оркестър от битови инструменти. Това бяха първите ми успешни записи на песните“Горице, тьовна усойко“, „Помниш ли Сендьо, знаеш ли“ и „Петко Ради порстен даде“, която ми подари Георги Чилингиров. Веднага след това Веселина Каналева ги представи в предаването „Та чули ли сте, не сте ли“ като нова продукция, спомня си певицата.

Музикалните корени на Любомир Петов са в село Брестовица, където още като дете, слушайки песните на дядо си Георги, се влюбва завинаги в тях. След отбиване на военната си служба пее в народен хор при  Дома на транспортните работници в Пловдив с диригент Елена Симеонова, а по-късно става и част от ансамбъл „Капитан Петко войвода“ в Асеновград с ръководител Стойчо Каранлъков. Благодарение на двата ансамбъла се научава на сценично поведение, дишане, звукоизвличане, орнаментика и други тънкости, които доизграждат таланта на певеца. Значително обогатява репертоара си с непопулярни родопски песни, които учи от възрастни хора в селца и махали. Името му става известно от първия конкурс „С песните на Радка Кушлева“ в Широка лъка, където журито му отрежда специална награда и се оказва трамплин към професионалната сцена. През 1994 г. по покана на продуцентката Красимира Стефанова записва първата си серия от песни за Радио София. Има регистрирани дуети с Албена Вескова от ансамбъл „Българе“, както и с мъжкото родопско трио на Румен Родопски. Аранжиментите на неговите песни са поверени на известни композитори във фолклорната област като Николай Кауфман, Милчо Василев, Любен Досев, Георги Андреев, Димитър Пенев, Костадин Генчев, Ради Радев и други. Сега голяма част от тези негови песни ще бъдат включени в юбилейния му компактдиск, който ще съдържа изцяло продукция от БНР.

Вече близо 20 г. Любомир Петов е в творчески тандем с гайдаря Стефан Янев, с който се разбират само с един поглед. Заедно имат издадени три албума, като последният се казва „Елице порва севдице - Непознатите песни на Родопа планина“.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?