71

С гъсеница и калинка Кукленият се обърна към най-малките

Малките пловдивчани Преслав и Богомил станаха първите зрители на откъс от премиерния спектакъл за бебета „Кой съм аз?” на Кукления театър.

Децата пляскаха с ръце, радваха са на хубавата музика и следяха живота на една малка гъсеница, която накрая става красива пеперуда.

Зад куклата на "червейчето", както децата нарекоха гъсеницата, и на калинката, стоят актрисите Наталия Василева и Михаела Андонова.

По време на 35-минутното си пътешествие в нашия свят гъсеницата се среща с калинка, с която стават приятели, и двете успяват да избягат от една хищна риба.

Режисьор и автор е Галина Славова, която замисля постановката за бебета от две години насам. Досега такива представления е имало само в София и в Бургас. Премиерата е на 15 април в 10 и 11 часа.

В началото спектакълът ще е се играе във фоайето на театъра като малките зрители са седнали на удобни възглавници и се радват на естествената светлина.

„Никой не знае как ще въздейства на едно дете играта, музиката или цветовете. Голямата идея първо бе да вкараме децата на сцената. При тях обаче е важна светлината и ярките цветове”, каза Галина Славова.

Когато времето се затопли „Кой съм аз?” ще бъде играна на открито в двора на театъра.

„Театърът за бебета е едно по-специфично преживяване, което извежда родителя от ежедневната рутина – емоцията между дете и родител се закрепва по един красив начин”, смята директорът на Кукления театър Петър Влайков.

Той припомни, че с таза постановка Кукленият достига до една аудитория, която досега не го е посещавала.

Автор на сценографията е Стефка Кювлиева. Тя е избрала ярки цветове. Гъсеницата и калинката играят на фона на красиво изработени страници от книга.

Заради юбилея си - 75 години от създаването на театър, Кукленият ще открие на своите открити пространства изложбата „Плакатът остава”. Проектът е свързан с димитровградската галерия „Петко Чурчулиев”. В него участват ученици плакатисти от четири гимназии по изкуствата от страната. 

Снимки от Валентина Биларева

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?