49

С филм за Антакия честваме Деня на майчиния език

Реплика от „Алиса в страната на чудесата“ ще прозвучи на 30 езика на 21 февруари от 18 часа в хотел „Тримонциум“.

Чуждестранни студенти от различни страни, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езиковите гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език. 

Това е шестото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив. 

Сред участниците в събитието ще бъдат момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Тази година се навършват 125 години от кончината на Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, в чиито книги езикът придобива нови измерения – той създава огледални светове на реалността, където нищо не е такова, каквото очакваме, мотивират избора си организаторите.

Българско-турският литературен клуб ще отведе публиката на събитието в градовете Антакия и Газиантеп.

През ноември екип от клуба прави 10-минутен филм за териториите, наследяващи Древна Антиохия, където от хилядолетия заедно съжителстват сюрияни, православни християни, католици, мюсюлмани, евреи, арменци, алиани, кюрди. 

Уви, след опустошителното земетресение на 6 февруари, много от културно-историческите и архитектурни паметници вече са руини.

На събитието ще бъде отделено специално внимание и на традиционните облекла на нации и етноси, за които, трайно или временно, Пловдив се е оказал среда на живот. 

Участниците ще се включат в дефиле, а общото в облеклата ще търси доц. д-р Зоя Микова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?