1939

С цирк и огнен театър тръгва уличното шоу 6Fest

Десетото издание на фестивала за улични изкуства „6Fest 2022” започва на 14 май в Пловдив. В мултижанровото улично шоу ще има съвременен цирк и карнавал, хип-хоп танци и исторически възстановки.

За първи път фестивалът ще е общо 7 дни в три последователни седмици. Основната фестивална програма ще бъде от 20 до 21 май,  а допълнителната, посветена най-вече на работилници за непрофесионалисти в уличните изкуства - на 14, 15, 28 и 29 май. 

Събитията ще се проведат с вход свободен на открито на локации като пешеходна улица “Княз Александър І”, площад “Централен”, Цар Симеонова градина, Акведукт на Бунарджика и др.

В духа на европейската карнавална традиция основното събитие на фестивала е карнавален парад по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І” с участници от различни формации от фестивала - танцьори, циркови артисти, артисти на кокили. 

Концепцията на фестивала 6Fest е да представи в програмата си разнообразни улични изкуства, включително мултижанрови спектакли - карнавален парад с кокили и подвижни конструкции (Театър на огъня и сенките Fireter), циркови представления (Combino Project, Пътуващ театър “Скрин”), открити класове на танцови формации (Танцово студио “Duende”, Танцово студио “Пантарей”, The Center, Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz), антична възстановка („Първи Италийски легион“).

Проектът е продължение на първото издание на уличния фестивал 6Fest в Пловдив, което беше част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. 

През 2021, благодарение на програма Наследство в предстоящото си издание 6Fest отново подкрепя популяризирането на пловдивски арт формации. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Гост

Гост

13.05.2022 | 08:53

То хубаво се промотира, ама ако има и програма изнесена кое, кога и къде - вече статията ще е запълненена. Това написано в стил - някакви състави ще са на няколко места в града на тия и тия дни е много общо.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?