71

С 262 000 евро: Правим академия за културен мениджмънт в Пловдив

10 млади пловдивчани ще могат да кандидатстват за участие в първата Академия за културен мениджмънт Cultart, която стартира догодина

Проектът за  Академия за културен мениджмънт Cultart е на фондация „Пловдив 2019” и е на стойност 262 105 евро. Финансиран е по програмата „Еразъм+”. 

„Целта е да се покаже на младите хора как да се справят след ковид кризата. 8,7 милиона или 3,8% от работната сила на Европейския съюз е заета в културната сфера”, припомни зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

Младите хора ще бъдат обучавани да работят във всички сфери – фестивали, галерии, музеи, театри и архитектура.

С по 10 студенти ще участват още пет партньорски града – Виена, Лече, Йоанина и Скопие. 

Българските участници в академията ще бъдат обучавани с акцент фестивали, тези в Северна Македония – занаяти, а в Гърция – пърформанс.

В италианския град Лече випускниците на академията ще се занимават с архитектура и дизайн, а във Виена с галерийна дейност. 

Студентите от петте града ще могат да пътуват да партньорските дестинации за обучение. През февруари догодина фондацията ще пусне отворена покана за кандидатстване.

Ще се гледа CV и решаване на практически казус, който е свързан с културата. 10-е бъдещи участници в академията ще бъдат обучавани 24 месеца.

Догодина ще бъде създадена стартап платформа, която трябва да финансира културни проекти. За първи път Европейския съюз отделя 40 милиона евро за подобни начинания.

„Целта е постепенно България да започне да изнася културно съдържание”, каза мениджърът на проекта Виктор Янков.

За още новини и актуални събития четете в Справочник "Марица"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ццц

Ццц

02.11.2021 | 14:02

Леле нямам думи. Ще изнасямв фестивали! Ура! Браво на фондацията!

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?