71
Следвайте ни

С 262 000 евро: Правим академия за културен мениджмънт в Пловдив

viber icon

10 млади пловдивчани ще могат да кандидатстват за участие в първата Академия за културен мениджмънт Cultart, която стартира догодина

Проектът за  Академия за културен мениджмънт Cultart е на фондация „Пловдив 2019” и е на стойност 262 105 евро. Финансиран е по програмата „Еразъм+”. 

„Целта е да се покаже на младите хора как да се справят след ковид кризата. 8,7 милиона или 3,8% от работната сила на Европейския съюз е заета в културната сфера”, припомни зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

Младите хора ще бъдат обучавани да работят във всички сфери – фестивали, галерии, музеи, театри и архитектура.

С по 10 студенти ще участват още пет партньорски града – Виена, Лече, Йоанина и Скопие. 

Българските участници в академията ще бъдат обучавани с акцент фестивали, тези в Северна Македония – занаяти, а в Гърция – пърформанс.

В италианския град Лече випускниците на академията ще се занимават с архитектура и дизайн, а във Виена с галерийна дейност. 

Студентите от петте града ще могат да пътуват да партньорските дестинации за обучение. През февруари догодина фондацията ще пусне отворена покана за кандидатстване.

Ще се гледа CV и решаване на практически казус, който е свързан с културата. 10-е бъдещи участници в академията ще бъдат обучавани 24 месеца.

Догодина ще бъде създадена стартап платформа, която трябва да финансира културни проекти. За първи път Европейския съюз отделя 40 милиона евро за подобни начинания.

„Целта е постепенно България да започне да изнася културно съдържание”, каза мениджърът на проекта Виктор Янков.

За още новини и актуални събития четете в Справочник "Марица"

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

02.11.2021 | 14:02

Леле нямам думи. Ще изнасямв фестивали! Ура! Браво на фондацията!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?