Руски топпианист е звезда на фестивала в Балабановата къща

Първият концерт от пролетното издание на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща ще е посветен на великия бас Борис Христов.

В „Златни български гласове” ще участват младата ни оперна звезда от Академията на миланската Ла Скала Божидар Божкилов, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Михаил Михайлов и сопраното Стефани Кръстева.

Те ще пеят в съпровод на пианистката Боряна Ламбрева. Концертът ще започне довечера от 18.30 часа в Балабановата къща. 

„Борис Христов винаги ми и бил много близък – той е бил юрист, аз също съм юрист, той е бас, аз – също. Специализирал съм в Българския културен институт в Рим, който е в къщата дарена от него”, разказа басът Божидар Божкилов. 

Младият българин бе приет в началото на миналата година в ателието /академията/ на Ла Скала. „След два месеца директорът ни съобщи след един концерт, че затваряме заради карантината.

Взех си един куфар с дрехи за две седмици и се върнах тук. Останах цели 6 месеца”, обясни Божкилов. 

Пролетното издание на фестивала ще продължи със серия концерти през май, юни и юли. Следващата проява ще е утре в Малката Базилика, където цигуларят Марио Хосен ще изнесе на-големия си концерт от 2007 година насам.

За него пристига пианистът от Швейцария Адриан Йотикер. Двамата готвят пиесите на Брамс.

На 1 юни ще има голям концерт за децата на Римския стадион. Той е наречен „Римският стадион посреща Али от страната на джаза. 

Другото голямо име на пролетното издание на Дни на музиката в Балабановата къща – руският пианист Сергей Редкин ще отложи концерта си от 2 за 30 юни. 

Редкин участва в конкурса за пианисти на Белгийското кралско семейство и е един от петимата изпълнители, класирали се за финалните концерти.

Никой не бил очаквал да стигне толкова напред.

В момента руският пианист е затворен в едно имение до Брюксел, дадени са му партитурите за едно сложно произведение и той има десет дни да се подготви, обясни артистичният директор на фестивала Мила Павлова.

Концертът на Сергей Редкин ще е също в Малката Базилика.

С концерт през юли ще завърши пролетното издание на фестивала. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?