Росица Пейчева - росната роса на фолклора

Известната родопска певица ще зарадва феновете с двоен албум

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания.

В края на годината известната родопска певица Росица Пейчева ще зарадва почитателите си с нов музикален проект. Това е дългоочакваният двоен албум с обичани и съвсем нови народни песни, представени в нейния стил. Проектът включва и съвместни записи с колегите Здравко Мандаджиев, Пепи Христозова, Николай Славеев, Сестри Диневи и Иван Дяков.  

Годината, в която Роси Пейчева отпразнува 45 житейски лета, беше изключително натоварена с ангажименти и много участия в страната. Певицата е родена в миньорското родопско градче Лъки, където от малка започва да посещава музикална школа по народно пеене и акордеон благодарение на баща си Димитър, който превъзходно свири и пее. Немалко песни е научила от майка си Черешка и бабите си в Лъки.

Славата започва да нараства като солистка на Виевската фолкгрупа през 1991 г. Талантът  е забелязан на надсвирванията в Стамболово и прочутия Роженски събор. През 2007 г. се отделя от Виевската група и започва да гради самостоятелна кариера. Набира смелост и се представя на фестивала „Пирин фолк“ в Сандански с песента „Не се бели, Мари мори“, а следващата година печели първата награда на същия фестивал с авторската песен „Майчина молитва“. Тогава излиза и първият самостоятелен албум на Росица Пейчева под името „Пея за вас“.

Дебютният албум  носи още по-голяма слава на професионалната сцена, но и горчилка в личния живот. Съпругът , барабанистът Милко Узунски, сложи край на живота си преди пет години. Оттук нататък започва и новата житейска страница за обичаната родопска певица, която се отдава изцяло на двете си деца Мироана и Димитър и на народните песни. Ръководи школа за народно пеене към читалище „Зора“ в родния си град.

През 2009 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Лъки“ за успехите, които постига за кратко време. Музикалните албуми, които очертават професионалния път в годините досега, са  „Пъстра плетеница“, „Росни ми, росни, Росице“, „Животът ми е песен“ и двойният „Родопска милувка - 25 години с песните на Росица Пейчева“. Той включва и най-обичаните ритуални сватбени песни в Родопите. Аранжиментът е поверен на проф. Костадин Бураджиев от АМТИИ.

Пейчева успява да завърши и Музикалната академия в Пловдив, като  педагог, а след това специализира и „Арт мениджмънт“. Днес мъжът до нея е танцьорът Николай, с когото се допълват във всяко отношение.

През всичките години на доказване певицата с чар и впечатляващ глас изгражда богат собствен репертоар, но изпълнява с лекота и песни от различни фолклорни области.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?