1939

Ромска художничка разкоства мерцедес

Седмицата на съвременното изкуство стартира с много провокации

Под мотото „Тежестта на съществуването“ днес стартира 28-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив, която ще продължи до 11 септември. На различни локации в града ще са разположени забележителни пърформанси и провокативни инсталации, а също така ще се правят временни художествени намеси в градската среда. Тази година в изложбата се включват художниците: Лъчезар Бояджиев, Емил Миразчиев, Венелин Шурелов, Вероника Цекова, Десислава Терзиева, Севдалина Кочевска, Боряна Венциславова, Ариел Рейхман, Селма Селман и Елена Белантони. Ето част от богатата програма:

Селма Селман с пърформанс за труда и богатството

Темите за труда и икономиката са централни за практиката на Селма Селман. В повечето свои пърформативни проекти тя включва собствената си история като художничка от ромски произход. Рециклирането на скрап е често срещан мотив в проектите ѝ, тъй като това е поминъкът на семейството ѝ от поколения.

В “Mercedes Matrix” художничката, заедно с други членове на семейството ѝ, разглобяват един Mercedes Benz, който в страните на Балканите, а и по целия свят е символ на богатство и просперитет. Работата поставя въпроса за оценяването на една и съща дейност по различен начин спрямо контекст, статут и употреба.

Каскадата на "Каменица "ще танцува" всяка вечер

 "След битието" - видеоинсталация на Емил Миразчиев, ще накара каскадата на "Каменица" да "танцува" всяка вечер. Тази творба, специално създадена за Седмицата на съвременното изкуство 2022, е видео, разкриващо красив танц на двама души. Красотата и лекотата на танца е метафора за духовното и възвишеното, което ни откъсва от земните грижи. 

Паяк на фасадата на Централна поща

Рисунка с нетрайни материали върху фасадата на Централна поща на Лъчезар Бояджиев ни показва една, уж, позната гледка, но с „бъг” - паяк, който плете нетипична за него паяжина като решетка. Тази закачка и намигване предизвиква зрителя да се замисли за рутината и неочакваната промяна. По думите на Бояджиев „това е опит за идентификация с начина, по който работи ли, работи един паяк - отново и отново, като че ли времето е спряло, а градът се е умълчал и като че ли замислил...”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?