Следвайте ни

Роман, писан по време на сутрешен крос, грабна литературен приз

Романът на Деница Дилова беше избран сред 460 анонимни ръкописи

viber icon

„Четенето дава повече власт на лошото. То прави това, което и парите.“ Това е цитат от социалната сатира „Непорочна практика“, победител в първото издание на конкурса „Нов български роман“, организиран от издателство „Сиела“. Нейният автор е Деница Дилова, 41-годишна майка на две деца от Разград и главен редактор на местния „Лудогорски вестник“, съобщи "Преса".

Наградата е 3000 лв. и издаване на текста. Романът на Дилова беше избран сред 460-те анонимни ръкописа, кандидатстващи в надпреварата, които редакторите на издателството и журито трябваше да оценят. В комисията бяха Любен Дилов-син, Захари Карабашлиев като главен редактор на „Сиела“, Ваня Щерева, Амелия Личева и редакторът Пепа Георгиева. Вчера те обявиха резултатите, а нощта преди това са разбрали, че победителката е първа братовчедка на Дилов-син.

„Изпаднахме в паника заради тази новооткрита роднинска връзка. Притеснихме се, че ще избухне скандал, но как да дисквалифицираме роман, който е избран в анонимен конкурс, при това единодушно?“, каза Ваня Щерева.

Момент от награждаването на Дилова

Всъщност Деница и братовчед й са се виждали общо четири пъти. Тя не е дебютант на литературното поле, има издаден сборник с разкази „Тънкости на приготвянето“. Първия си роман „Непорочна практика“ пише за 3 месеца по време на сутрешния си крос - идеите идват, докато бяга, а ги записва по време на почивките. В текста си тя критикува позьорските стремежи на съвременния човек - престижната работа, в която оставаме като в капан, а рутината ни убива; браковете, които отвътре са червиви.

Дилова поясни и отношението си към четенето: „Подразниха ме кампаниите, които го пропагандираха на всяка цена. Не вярвам, че сред тези, които не четат, има по-малко стойностни хора. Познавам лоши такива, които често са над книгите. Парадирайки, независимо дали с четене, благотворителност или лайфстайл, ние губим човешкия си облик. По-добре да си безработен и свободен, отколкото да си прикован и всеки ден да работиш с омерзение.“ Второ място в конкурса, което носи само издаване, спечели дебютантът Васил Панайотов с „Отчужден“.

Коментари (1)

Тони

Тони

23.10.2014 | 09:57

да бе, ние сме будали и повярвахме че Дилови са се виждали 4 пъти и не поддържат връзка. Сиела, на малоумни ли ви приличаме? Направихте си конкурсчето за реклама и дадохте 1 и 2 място на брачедите и стринките. Простаци

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?