71

Родственик на Златю Бояджиев нарисува Елизабет II СНИМКИ

Самоук художник проби със свои картини в Англия

Съби Гавраилов живее и твори на Острова от 20 години. Той откри първата си самостоятелна изложба в Пловдив, защото "българското притегляне може да се сравни със земното“.   

 

Често се случва български творци да жънат успехи и популярност повече в чужбина, отколкото в България. Типичен пример за това е Съби Гавраилов, самоук художник от Брезово. Той е далечен родственик на големия майстор на четката Златю Бояджиев, родом от същия град и втори братовчед на прадядото на Съби. Вече 20 години българинът живее във Великобритания, като същевременно заема и висок мениджърски пост в областта на туризма. Той признава, че „дори и далече от родината българското притегляне може да се сравни със земното“.

Картината "Скромно битие" бе част от изложбата "Корени" на художника Съби Гавраилов, експонирана в галерия "Димитър Георгиев"
Снимки от личен архив

 

Това е и причината той да подреди първата си авторска изложба „Корените“ в България. Картините му бяха експонирани в Пловдив от 18 до 27 май, в ​галерия-музей „Димитър Георгиев“ в Стария град. Ценителите на изкуството се насладиха на три жанра - живопис, портрети и натюрморт, рисувани с масло през последните три години. Всички картини са тясно свързани с родното Брезово и Пловдив, където Съби е израснал. „Корени“ е посветена на 120-годишнината от рождението на Златю Бояджиев, която ще се чества на 22 октомври тази година. Неговият родственик е убеден, че великият майстор на четката безмълвно го води напред. А че творческият ген е силен и наследен от самородния талант, който днес рисува на Острова, е категорична и проф. д-р Емилия Константинова, ръководител на катедра "Теория на изкуствата" в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Съби Гавраилов черпи творческо вдъхновение от кумира си Златю Бояджиев

Съби Гавраилов е сред българите, предприели предизвикателството да търсят не каква да е работа зад граница, за да се препитават, и като истински представител на зодия Стрелец, преследва определена цел. След като завършва в Пловдив бившия Строителен техникум, сега Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия, и изкарва казарма, заминава за чужбина, като мечтата му е да се докаже в областта на туризма.

Една от последните творби на Съби Гавраилов - портрет на Димитър Георгиев, собственик на едноименната галерия

 

Преди да се установи на Острова, заминава за Кипър, където 2 години трупа опит в мечтаната сфера.  Скоро след това 

печели възлова позиция в новооткрит 5-звезден хотел в Уотфорд, 

Великобритания, предградие на Лондон. Свива и семейно гнездо, с любимата си от Пловдив, която го дарява с двама синове. За 20 години постига големи успехи в 5-звездната хотелиерската индустрия, заемайки ключови позиции в елитни световни брандове като Хилтън и Джумейра. През последните 4 години прави преход от елитни хотели към луксозни старчески домове. В момента като регионален директор управлява кулинарния сектор в 15 такива заведения - от Оксфорд до Кент, като част от тях са за богати англичани. Иначе със семейството си живее в град Хемел Хемпстед, а в дома си е подредил кокетно ателие.

Картината "Време за коняк", част от изложбата "Корени", вече е закупена

 

През всички години на Острова изкуството никога не е напускало Съби Гавраилов. Четката, която обича да държи от малък, „изпраща в творческ​и отпуск“ и повлиян от бума на дигиталните камери, е увлечен от фотографията.  Една година специализира в Института по дигитална фотография в Лондон и започва сериозно да се занимава със светопис, участва и в различни състезания в британската столица.

 

Портрет на Златю Бояджиев

 

Регистрира своя фирма за професионално заснемане на елитни събития и започва своите кариерни „пътешествия във времето“, които са десетки. Впечатляваща сред тях е  

сватбата на един от бодигардовете на Харисън Форд, 

с гости от световната кино индустрия, като Едуард Томас Харди, по-известен като Том Харди. Преди три години Съби внезапно губи баща си. След неговата кончина осмисля живота и получава нов прилив на творческа енергия, която насочва към изобразителното изкуство. „Тогава впрегнах целия си талант, знанията по архитектура от гимназията и опита от фотографията. Задълбочих се в ученето и възстановяването на различните техники, започнах да посещавам елитни галерии в Лондон и в Амстердам, да наблюдавам и изучавам творчеството на велики майстори като Рембранд, Тициан, както и Николай Блохин от руската съвременна школа и др.“, разказва Съби Гавраилов. 

С интерес започва да следи как се развива този бизнес във Великобритания, за да се впише в него. Към днешна дата членува в различни организации на художници, участва в местни изложби и състезания. В работата си прилага различни класически и експериментални техники, но има слабост към изключително сложната портретна живопис, а трудът и талантът му са възнаградени. Две поредни години - 2021-а и 2022-ра, печели първо място за портрет на годишните изложби на Артклуб Харпенден в едноименния град. Миналата годин​а пак негов портрет става финалист на друга изложба в област Бедфордшиър. В стремежа си да пробие на международно ниво, всяка година участва със свои творби в изложби на кралското сдружение на портретните художници, ко​ет​о е мног​о престижно. 

Сред многобройните портрети, коит​о Съби е рисувал по снимка, ​е и този на покойната кралица Елизабет II, 4 месеца преди да почине, а поводът е нейният платинен юбилей на престола. За да може да я нарисува законно, преди това откупува правата за избраната от него снимка от Националната портретна галерия в Лондон. Днес неговият маслен портрет на Кралица Елизабет II краси дома на швейцарски предприемач и колекционер в един от най-престижните квартали в центъра на британската столица - Мейфеър.

 

„Корени“ - голямото начало в България 

Съби Гавраилов нарича изложбата „Корени“ голямото си начало в България. Уверен е, че тя ще отвори нови възможности и изяви за близкото и далечно бъдеще. Тази есен, на 15,16 и 17 септември, за 120-годишнината от рождението на Златю Бояджиев, планира нова изложба, която ще се експонира в родното му Брезово. В нея ще се включи негов колега и приятел - Стефан Добревски, който живее и твори в Норвегия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
така ли ?

така ли ?

03.06.2023 | 13:43

СТРАХОТНА ПРИЛИКА ГЕНЕТИЧНА...МЕЖДУ ТОЗИ ТВОРЕЦ И ЕЛИЗАБЕТ -!!

Отговори
1 1
Бакалина

Бакалина

03.06.2023 | 17:49

Да му двойни на художника, да си я сложи в кухнята!

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?