Следвайте ни

Родопската гайда превзе селото на цигуларите

viber icon

Завършилият ПУ Атанас Младенов основа в Белозем гайдарски състав „Войводите“, в който свирят 40 души от 6 до 60 години

От година селото на цигуларите Белозем се превърна в царство на гайдарите. Селските зевзеци се шегуват, че гайдата превзе цигулката, и имат право за това. Истина е, че в местното читалище „Просвета“ няма желаещи да свирят на цигулка, но затова пък има наплив на младежи, които надуват гайди. Запали ги младият родопчанин Атанас Младенов, който тази година завърши Пловдивския университет и се засели трайно в Белозем.

Наско е от Баните, Смолянско, и от седемгодишен свири на гайда. Родственик е на известния родопски певец Младен Койнаров, който посвети над 40 години от живота си на ансамбъл „Родопа“ - Смолян. Амбициозният младеж първо сформира музикална школа за изучаване на кабагайда, а след това основа и гайдарски състав „Войводите“, в който свирят 40 души от 6- до 60-годишна възраст.

 

Миналата есен по негова идея се състоя и концерт-спектакълът „Родопа иде в Белозем“, на който се състоя и „бойното“ кръщение на новия гайдарски състав в страната. Тогава с песни го подкрепиха известните певци Росица Пейчева, Николай Славеев, Сийка Халбукова и танцовата школа „Тодорови“. Родители от Белозем останаха впечатлени от пълната сцена и решиха до поверят децата си на Атанас Младенов. Вече една година той оправдава доверието им и работи усърдно с малчуганите, към които се присъединиха и по-възрастните жители от Белозем и региона.

Плодовете от тяхната работа са трите студийни записа по аранжимент на Димитър Милев, а след това последваха и клипове за една от гледаните музикални телевизии в страната. „Сворнато хоро“ на състав „Войводите“ вече е хит сред любителите на родопската музика, но най-интересното е, че се изпълнява от тракийци. След трите клипа и широката популярност сега Атанас Младенов работи по нов музикален проект с младата и талантлива певица Полина Стефанова, чийто глас е получавал високи оценки и призови места на множество конкурси и надпявания в страната. Наско има желанието да издаде и албум с изпълнения на неговия състав, колкото и трудно да е това сега в страната ни.

"Основаването на Гайдарски състав "Войводите" е моя сбъдната мечта. Към момента част от състава са 40 души с различни професии на различна възраст. Едно е нещото, което ни обединява - стремежът да съхраним и предаваме в поколенията българския дух и фолклор. Съставът ще продължи да популяризира народната музика и да я представя по един по-различен и интересен вид", казва младият ръководител Атанас Младенов, който въпреки че вече е жител на Белозем, носи родната Родопа планина в сърцето си.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?