46

Рисуват 20-метров акварел върху хартия от 100% памук

Около 20 художници ще сътворят уникален 20-метров акварел в двора на Националната художествена галерия „Цанко Лавренов”. Това ще стане в рамките на Международния младежки фестивал на акварела, който започва на 7 юли. Точната дата на артистичния пърформанс все още не е уточнена.

На феста ще бъдат открити две изложби на майстори от цяла свят в галерия „Капана” и в залата за временни експозиция на ул. “Княз Александър I” №15.

Рисуването ще е на специална 20-метрова ролка от материал, който е 100% памук на Фабриано. Ширината на огромния акварел е около 80 сантиметра.

„Всеки от майсторите ще рисува отделно. Някои рисуват абстрактно, а други – не. Не можем да ги накараме да рисуват смесено”, обясни художничката Селма Тодорова, която е организатор от Международно акварелно общество – България.

20-метровият акварел остава за Акварелното общество, но в един момент може да бъде решено и да бъде дарен на институция.

Тази година за фестивала са селектирани 160 творби. На 7 юли в 18 часа в Галерия „Капана” ще се открие изложбата с млади чуждестранни участници. Селектирани са 120 автори на възраст от 14 до 35 години от 20 държави.

На 8 юли в 18 часа в Залите за временни експозиции ще се открие съпътстваща изложба „Майстори на акварела в България”. В нея участват утвърдени наши автори. И двете изложби ще продължат до 26 юли 2022 г.

През двата дни на фестивала ще има и демонстрации на акварелни техники.  Чужденците ще правят демонстрациите по един час на запис. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?