Римски монети показва музеят в Панагюрище

В зала - трезор „Панагюрско златно съкровище" в Историческия музей в Панагюрище се откри изложба "60 години Римско монетно съкровище – село Попинци". При откриването директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов сподели, че с поставянето на двете нови витрини и с експонираните в тях артефакти, информационната зала на трезора, ще придобие статут на музей. Идеята е в нея да гостуват и други съкровища от страната.

Монетното съкровище, представено в изложбата, е намерено през 1957 г. от местния жител Минко Галчев и включва монети на 15 императора и 7 императрици от I до средата на III в. Това са така наречените сребърни денари. Всички монети са в много добро състояние. Върху тях са изобразени различни божества и градове, някои от които са Августа Траяна, Пауталия, Филипопол, Сердика и др.

Междувременно музеят получи нови ценни дарения. Първото от тях направи Петър Драев – член на Национално дружество „Традиция”, клон „Родопчани” – Велинград, по време на откриването на изложбата „Първата Световна война – героизмът на българския войник”. Той предостави на музея пръстен за принадлежност към 27 пехотен Чепински полк.

Преди дни дарение направи и Иван Цветков, председател на управителния съвет на "Благотворителна фондация на военния орден на огърлицата на света Агата от Патерно - България". Дарението включва 29 броя книги, които  ще се използват за целите и обогатяване на библиотечния фонд./Пазарджишка Марица

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?