Следвайте ни

Рицарска битка от 14 век ще се вихри на Римския

viber icon

При много сериозни мерки за сигурност на 17 септември ще започне фестивалът „Пловдив древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.

За първи път ще има и рицарска битка на Римския стадион, която ще бъде осъществена от наши професионалисти.

Стартът на фестивала ще бъде даден в 18 часа на площада пред общината. За първи път броят на хората, които идват през двата дни на поляната на парк „Лаута”, където се провежда той, ще бъдат ограничавани.

В парка ще бъдат оформени седящи места, а хората ще влизат от входни и изходни точки. 

„Гостите ни пак ще могат да гледат интересни неща – просто ще се избягва скупчването каквото обикновено се случва. Ограничени ще са язденето на коне и стрелбите с лък, където има близки контакти”, каза Красимир Джамбазов от сдружение „Филипопол”.

При предишните издания от Румъния пристигнаха много гости. Този път за първи път чакаме участници от Украйна. Чакат се и гости от Сърбия.

Всичко зависи от това дали ще минат безпроблемно и какво ще покажат PCR тестовете им на границата.

„Някои от участниците са учители и след това трябва да са под карантина – заради това може и да се откажат”, обясни Красимир Джамбазов.

Римският стадион, който ще стане арена още при откриването, също ще е с ограничени места. За първи път в Пловдив ще има рицарска битка в международния формат WMCF Knights.

Това е за средновековен бой от 14 век, който се прави от българска група, която е била по много чуждестранни фестивали.

„Ще има доста зрелищни и силни удари. Това са професионални състезатели, които са много добре екипирани. Хората ще бъдат предупредени – не правете това в къщи сами”, казва Джамбазов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бат Гочка

Бат Гочка

15.09.2021 | 15:13

Дърти мъже пъ си играят къту малки дяца

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?