2374
Следвайте ни

Риби и голи тела оживяват върху платната на Ненко Балкански

viber icon

Светът на българския класик Ненко Балкански може да бъде разгледана в галерия „Капана“. В нея са окачени 30 платна предоставени от колекцията на Градската галерия в Казанлък. На тях творецът е документирал гледките от своето банално ежедневие – уловена риба метната върху вестник, потънали в мисли хора, голи женски тела и обикновени предмети от дома.

Проектът се казва „Ненко Балкански (1907 – 1977). Банално изкуство“.

Картините са дарени на Казанлък през 1985 година от втората съпруга на художника Лиляна Балканска - внучка на баба Тонка Обретенова.

Светът на Ненко Балкански е привидно делничен, но всъщност е интимен и вглъбен. Изложбата може да бъде разгледана в Галерия „Капана“ до 23 януари 2022 г.

Балкански е роден в Казанлък, но през целия си живот твори в София. Тази година Художествена галерия – Казанлък навършва 120 години. Изложбата в Пловдив е поздрав за нейния юбилей. Куратори на изложбата са директорът й Пламен Петров и уредникът Катя Христова. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?