Ретро картички показват историята на Батак

В 17.00 часа в Батак откриват традиционния Месец на културно-историческото наследство. Директорът на Историческия музей в града Теодора Пейчинова поясни, че откриването тази година ще бъде с много интересна фотодокументална изложба, която има за цел да популяризира пощенските картички от фонда на музея.

Изложбата, наречена „Ретро Батак” ще популяризира част от пощенските картички, съхранявани във фонда на музея и ще провокира музейната публика да се запознае с облика на селището от началото на 20-ти век до 50-те - 60-те години на 20 век. Представени са малко познати изгледи от града, от двата храма „Света Неделя” и „Успение Богородично”, изгледи от околностите на Батак, от лагера „Техеран”, от язовир „Васил Коларов” – днес Голям Беглик.

До 9 ноември, докогато ще продължи инициативата Месец на културно-историческото наследство, на посетителите ще бъдат показани много филми и мултимедийни презентации, назовани „Знаеш ли Батак”, събития, обединени под името „Какво е чудо станало – пъстра седянка в музея”. Предвидено е и представянето на още една изложба – този път от над 300 картини, чрез които уредниците ще разкажат още от историята на Батак.

Теодора Пейчинова допълни, че и тази година няма да пропуснат да проведат станалото също традиционно родолюбиво състезание „Аз обичам Батак”. Отборите вече се подготвят, а надпреварата се очаква с нетърпение от жителите на родопския град. Разбира се, от музея са подготвили и други изненади за посетителите, но част от тях засега остават в тайна./Пазарджишка Марица

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?