Рекорден брой изложители на „Алея на книгата“ в Пловдив

Литературният фестивал „Пловдив чете“ ще продължи и през почивните дни. За първи път той излиза на бял свят през 2003 година. Създател и организатор е издателска къща „Жанет 45“ – дело на писателят и издател Божана Апостолова. Традиционно идеята на фестивала е да прави връзка между читателите и авторите, да среща професионалисти от литературния бранш, да обменя опит и да подкрепя родната култура. Всяка година по време на „Пловдив чете“ се раздават и наградите „Орфеев венец“ за високи постижения в българската поезия, „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга, както и Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“. 

Неизменна част е и "Алея на книгата", която тази година е най-дългата и с рекорден брой изложители. Издателствата, чиято българска или преводна литература може да откриете, са 50, разположени на 17 шатри на площад „Централен“. Непосредствено до северната страна на Пощата е създаден и литературен кът. Пловдивското присъствие сред изложителите е в лицето на издателски къщи "Жанет 45", "Хермес" и "Летера". 

„Алея на книгата“ се организира традиционно от Асоциация „Българска книга“. Тя бе с рекорден брой изложители и книгоразпространители и в столицата, когато се проведе пролетното издание в градинката пред Националния дворец на културата.

Тази година „Пловдив чете“ се провежда по-късно и е интересен експеримент. Оказва се, че интерес към форума определено има. Организират се срещи между автори и читатели, а книгите масово се продават на преференциални цени. Забелязва се, че хората не купуват толкова много, колкото в предишните издания, но организаторите признават, че алеята през 2020-а не е по-слаба от предходните. За това гарантира и рекордният брой изложители.

„За нас това е логично, защото годината е предизвикателство за всички браншове. За жалост, ситуацията на пандемия засегна почти всички бизнеси и от тази гледна точка книгоиздаването, като по-консервативен бранш, трябваше много бързо да се приспособи към новите условия. Нормалният път на книгата беше ограничен близо два месеца. Издателите нямаше как да продават, освен онлайн, така че в момента се опитват да компенсират. Още повече че тези събития са традиционни и очаквани от читателите.“, коментира за "Марица" Темз Арабаджиева – PR на издателство Ciela. 

Това, което ѝ прави впечатление, е че посетителите на алеята в Пловдив търсят повече утвърдени и класически заглавия, докато в другите градове наблягат на съвременната литература. Ciela ще завърши фестивала в неделя с читателска среща с писателката Теодора Димова от 17:00 часа в ТракАрт. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?