Следвайте ни

Рекорд: Само за месец одобриха проекта за „Ламартин”

viber icon

Националният институт за недвижимите паметници на културата одобри техническия проект за реновацията на къща „Ламартин” за рекордно кратък срок от малко над месец.

Проектът на софийската фирма „Новиза” ЕООД бе изпратен за разглеждане в института на 12 ноември.

Според него възрожденският дом е в задоволително състояние и няма да се налагат агресивни намеси като подмяна на целия покрив, както се смяташе в началото. 

Оттук одобреният проект ще бъде придвижен в Голяма община и тогава ще стане ясно колко ще е прогнозната цена на реновацията, а оттам и финансирането, което ще се търси.

Кметът на „Централен” Георги Стаменов потвърди, че обследването на къщата не е показало сериозни поражения, които да изискват сериозна намеса. 

„Няма да има нужда от тежки намеси – в къщата няма сериозни патологии, въпреки, че последният й ремонт е през 1971 година. Ще има само обработка на отделни елементи, които са захабени”, потвърди арх. Веселин Алексиев от „Новиза”.

Все още не е ясно за какво ще се използва „Ламартин”, след като бъде реновирана – дали като музеен дом или за нещо друго.

Не е ясно и кой ще я стопанисва. Целта на обновяването е тя да запази уникалния си автентичен интериор.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?