1939

Рекорд! С концерти на 5 сцени излетя Есенният салон на изкуствата

Пловдив се взриви от емоции с откриването на Есенния салон на изкуствата от пет различни места в града. Събитието, което е най-големият фестивал за годината, тръгна от Римския стадион, площад „Стефан Стамболов“, Форум „Запад“, „Виенския павилион“ и бе в три от къщите на Стария град. Всички музи и изкуства бяха представени.

Участниците в големия фестивал бяха поздравени от зам. -кмета по културата Пламен Панов на Римския стадион. Пловдивчани се питаха как преди четири часа министърът на културата Велислав Минеков дойде в града само заради един полуразрушен тютюнев склад и след това не намери време да остане поне за откриването на Есенния салон.

Минути след речта на зам. -кмета Панов, започнаха „Музикални битки“ със студенти по оперно пеене от АМТИИ. Възпитаници на академията пяха известни арии за тенори и баритони. 

На Форум „Запад“ музиканти от операта показаха интересно дуо от арфа и обой, а след това там излязоха Габриела Гарсия и Джовани Пистис. Флейтистът Борислав Ясенов и академичният фолклорен ансамбъл бяха на сцената на площад „Стефан Стамболов“. Диригент им бе Владимир Владимиров. 

Пак по това време във „Виенския павилион“ в „Цар Симеоновата градина“ бе щатният академичен състав на АМТИИ „Асен Диамандиев“. В 19.15 часа оживяха и стълбите на „Каменица“. Там бе народният хор с диригент Костадин Бураджиев. След това певицата Симона Маринова изпълни няколко прекрасни класически песни в съпровод на  китара. 

Най-весело стана на пешеходната зона между Римския стадион и „Цар Симеоновата градина“. Със спектакъл-шествие Кукленият театър разведе гостите на града по различните сцени на Есенния салон.

В три знакови за страната къщи на Стария град – Балабановата, Хиндлиян и тази на Мексиканското изкуство девет млади и много талантливи творци откриха изложбата си „Споделени пространства“. В нея има живопис, фотография, скулптура и графика. Неин куратор е проф. Д-р Галина Лардева.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?