49

Режисьорът на филма "Защо аз?": Срещнах 7-годишния Тодор на улицата, оказа се страхотен актьор

Режисьорът Христо Порязов ще представи в Пловдив късометражния си филм „Защо аз?“. Прожекцията ще бъде навръх Деня на безопасността за движението по пътищата, 29 юни, от 16:00 часа, в Дом на културата „Борис Христов“. Порязов е популярен и с други свои проекти като “Колко си хубав” и “Това е твоето бебе”.  Филмът се излъчва с подкрепата на Община Пловдив и на Общинския съвет за наркотични вещества. 

 Разговаря Валерия Герганова

- Ще разкажете ли малко повече за филма „Защо аз“? Как се спряхте на темата за безопасността на движение по пътищата?

- „Защо аз?“ е създаден по действителен случай - трагичната история на малко момче, което губи майка си и сестричката си на пешеходната пътека при удар от дрогиран шофьор. Идеята за филма се роди в периода, когато живях една година в Мадрид. В централната емисия на испанските новини излезе класация, в която България беше на първо място в ЕС за загинали на пътищата. Затова исках да направя един филм за отговорността и зачитането на чуждия живот.  Винаги съм се възмущавал на шофирането с висока скорост по лошите пътища, а аз самият никога не съм имал желание да бъда водач на МПС. Този филм е създаден да поучава и да предизвика отговорност на пътя.

- Бихте ли споделили повече за актьорския състав и заснемането на филма?

- Половината филм е заснет в родния ми град Пловдив, затова и се радвам, че на 29-и ще имам възможност да представя „Защо аз?“ там. Някои от сцените са снимани в болница „Еврохоспитал“. Главният актьор също е пловдивчанин - седемгодишният Тодор Каракитуков, когото съвсем случайно срещнах пред дома си. Момчето караше велосипед, а аз познах в него ролята. Макар за пръв път актьор, мога да кажа, че Тодор се справи професионално. Във филма играе и Мария Иванова - българска актриса, която от 20 години живее в Мадрид и е участвала в множество продукции, включително последния сезон на „Новите съседи“. В другите главни роли са Теодор Папазов и Марина Кискинова. Оператор е Иван Палейков от БНТ.

- „Защо аз?“ е бил представен в Мадрид във фондацията на Хавиер Бардем. Какви реакции предизвика премиерата?

- Испанците бяха втрещени, но похвалиха смелостта да създам подобен филм. Проявиха и съжаление към ситуацията в България и се надяват тя да се промени, тоест шофьорите в страната ни да обърнат внимание на посланието.

- Преди година на премиерата ви в „Славянска беседа“ е предложено „Защо аз?“ да влиза в курсовете за обучение на шофьори за МПС. Какво се случва с тази идея днес?

- Това беше спонтанно предложение от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и сега от новия обучителен сезон ще им предоставя „Защо аз?“. Обмислям и едно национално турне, в което да запозная с филма ученици, на които им предстои взимане на шофьорска книжка. В него ще се включат и лектори като Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи, който е най-добре запознат със ситуацията по българските пътища.

- Какъв е следващият ви проект?

- Вече подготвям четвъртия си филм - „Болката по света“ по пиеса на Дензъл Риболовски. Той ще бъде заснет в Мадрид изцяло с испански актьори.

- Ако можете да се обърнете към вашата бъдеща публика на 29-и, какво бихте им казали?

- Не мога да ви пожелая приятно гледане, защото ще ви заболи от кадрите, но е задължително да видите лентата - ще бъде среща с истината. Филмът е една борба за промяна на съзнанието на хората.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?