Режисьорът Елин Рахнев: Не слагайте ДДС на мечтите си

Селяните ще извадят България от кризата, се казва в пиесата “Речта на селския крал”

 

"Граждани, много съкратихте мечтите си в последните години. Набръчкахте се от кредити, от банкери с равен тон в гласа, от малките букви по етикетите, от големите букви по рекламите. Станахте хора, които живеят час за час, минута за минута, секунда за секунда. И дотам. Ако не ви дадат по телевизията или ви няма в интернет, все едно не сте живели. Каква е тая суета, бе, граждани?!"


Малкият Мавруд, както всички наричат кмета на селото, не може да се примири с духовната нищета, с фалшивия живот и с преобърнатите ценности. Това е драмата на героя от "Речта на селския крал", в чийто образ се превъплъщава Диян Мачев. Зрителите стават съпричастни към трагикомичната изповед на един обикновен човек, който се пита защо сме толкова фалшиви, алчни, бездушни, лъжливи, неблагодарни. Неговата  "рецепта" за справяне със ситуацията гласи: "Ние, селяните, ще изкараме държавата от кризата". 


Боли ме от простотията в наше време. Това е душевна болка. Тя е като заразна болест, сподели актьорът Диян Мачев, за когото това е вторият моноспектакъл, след "Втора сряда". 


На сцената сме само аз и Бенковски, казва Диян Мачев. Героят му често се обръща към портрета на големия българин с думите: Кажи, Гавраиле! Това е подтик към зрителите да си  припомнят рожденото име на героя от Априлското въстание - Гаврил Хълтов. Защо точно Бенковски, а не Левски, или Ботев? Решението бе мое, каза режисьорът Елин Рахнев. Бенковски е хулиганът на българската история. Такива личности ни трябват сега, за да се оправи държавата. Времената сега са подобни. Мишки винаги е имало, но такива като Бенковски - не.  Той е ходил по къщите и е вадил хората на бунт, на въстание, поясни Рахнев. 
Героят в моноспектакъла не е просто плод на фантазията на Румен Леонидов, а има реален прототип - кмета на село Катунци. Вдъхновение за пиесата, екипът е получил от малките сюжети по "Панорама", където въпросното видео е изгледано повече от 200 000 пъти. Любопитна ми е реакцията на прототипа Георги. Как ли въобще ще възприемат хората на село моноспектакъла, как ще коментират този протест на селото срещу града, се пита авторът. 


Пиесата е писана преди година и половина. Това е моят късен дебют в драматургията. Хем ми е радостно, хем ми е терсене, малко. Не се чувствам много в свои води. Пиесата е повече публицистика, коментира Румен Леонидов, като добави, че чувства Рахнев и Мачев като съавтори. Авторът, в своята неопитност, представил първоначално повече от 50 страници текст. След това, съвместно с Рахнев, четели и пресявали. Много неща не можаха да влязат в пиесата, но, то няма как - иначе трябваше да се играе два часа и половина. Като цяло посланието не е само едно, а са дружина от послания, поясни Леонидов. В текста върви противопоставяне изток - запад, град - село, криворазбрана цивилизация - демокрация. Ние упрекваме младите, че се дрогират, а не гледаме ние, които се пишем консерватори, как се тъпчем с консерванти. Подменяме не само яденето, а и мисленето си - с изкуственяци, с ментета, добави авторът. Всичко не може да се каже в една творба, но важното е зрителят да си тръгне с повод за размисъл. Да се замисли за чистия въздух, за вниманието към камъчето, към онези вечни неща, които ще останат след  нас, каза още Леонидов. 


Някой трябва да каже стоп, но не баста, на фалшивия живот, който живеем. Оправдаваме се, че оцеляваме, но кой е казал, че трябва да оцеляваме? Всичко идва от това, че не вярваме в Господ, убеден е авторът.


Може би няма да има "Речта на градския кмет", отговори на журналистически въпрос Леонидов. В града управниците нямат тази близост с хората. Такава реална изповед не може да има. На село е друго - там няма мърдане, там кметът е пред очите на всички. Там партии не играят, ако не ставаш - си отиваш, добави още той. 


Пиесата е моят подарък към учителя ми по режисура - покойния професор Крикор Азарян. Не можах да се дипломирам в НАТФИЗ, но знам, че той отгоре вижда всичко и разбира, каза режисьорът Елин Рахнев. Това е твоята дипломна работа, реагира на думите му Румен Леонидов. Рахнев бе известен досега като драматург, пиесите му "Маршрутка" и "Фенове", са познати и на хасковската публика. "Речта на селския крал" е дебют и за него - като постановчик. 


Репетирахме пиесата по съвсем различен начин. Много малко на сцена, повече на маса, в разговори за същността. Чоплехме - какъв е героят, какво иска, за какво се бори, каза Диян Мачев, когото Рахнев определи като един от най-великите актьори на нашето време. 


"Речта на селския крал" ще се играе довечера още веднъж на камерната сцена на хасковския театър. На 11 и 18 октомври са двете премиери в Сатирата, след което спектакълът тръгва из страната. След представянето му на международния фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив, през септември, трупата е получила оферти за 15 представления в цялата Пловдивска област. Подобно предложение е дошло и от Стара Загора. И в Бургас няма да минете с едно изиграване, са казали на екипа от тамошния театър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?