Редят 60 детски рисунки до платната на Ди Киро

Малки шахматисти стават рицари на доброто в Цар-Симеоновата градина

Голяма изложба с детски рисунки готви за 1 юни Общински институт „Старинен Пловдив” съвместно със съюз „Духовно възраждане на България”. Тя ще бъде открита тази вечер от 17.00 часа в къща „Стамболян”, където е и постоянната експозиция с творби на Димитър Киров.

„Надсловът на изложбата е „Деца на бъдещето”, затова и мястото - къщата където са платната на Димитър Киров, е много подходящо”, каза зам.-председателят на съюз „Духовно възраждане на България” Георги Караджов.

Ще бъдат показани над 60 детски произведения. Те са част от колекцията на съюза, която е събрана след три издания на конкурса за детска рисунка „Носията”. В него участваха деца от цяла България, а също така и от българските земи Бесарабия, Македония и Банат. Творбите ще бъдат изложени 2 месеца.

За Деня на детето своя звезден миг ще имат и малките майстори на шаха. Те ще могат да покажат уменията си в турнира „Рицарят на бялата дама“, който ще се проведе в Цар-Симеоновата градина утре, на 2 юни, от 8.30 до 14.00 часа. В надпреварата ще участват над 130 деца от шахматните клубове и училищата в града на възраст между 6 и 12 години. 

Организаторите от Народно читалище „Петко Мандажиев-1928“ от Момино село, СНЦ „Заедно за личностно развитие“  и „Шахматен клуб Пловдив“ чрез забавни занимания ще възпитават рицарски добродетели у децата. По време на турнира ще бъдат прожектирани и трите серии на популярния от миналото български детски филм "Рицарят на бялата дама". Родителите им ще чуят лекция за историята на кръстоносните походи. 

Състезанието ще се проведе в четири възрастови групи  5 - 6, 7 - 8, 9 - 10 и 11 - 12 години в шест кръга. То се реализира като част от програмата на „Пловдив 2019“. 

В рамките на състезанието ще бъдат връчени и наградите на призьорите от 13-те училища в града, взели участие в провелия се по-рано конкурс за детска рисунка "Рицарят в мен".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?