Следвайте ни

Раздават Икарите без публика, Пловдив с 6 номинации

"Годината не бе нулева за колегите, няма да е нулева и за Икарите", казва христо Мутафчиев

viber icon

Българската театрална сцена е изпълнена с многогодишни традиции, които продължаваме да почитаме и досега. Националните награди за театрално изкуство "Икар" са точно такава уважавана традиция и въпреки пандемията от коронавирус, ще се раздадат и през 2020 година. Церемонията ще се състои на 31 октомври в Народен театър "Иван Вазов", но без публика. В залата ще присъстват само номинираните, спонсори и гости, които ще раздават наградите. Организаторите от Съюза на артистите предвиждат да възлизат на 100-120 човека. Всички те ще спазват изискванията на Министерството на здравеопазването - ще носят маски и ще стоят през стол или два разстояние.

"Акцентът на тазгодишната церемония ще бъдат мерките, които взимаме, за да си получат колегите наградите, а не толкова сценарият, смешките и танците. Те ще са като интермедийни моменти, които отделят различните категории. Нашата работа, като организатори, е да не допуснем нещо да повлияе на здравето на присъстващите, но можем да спрем да дишаме и живеем, защото има Covid-19. Всички колеги са положили усилия и труд през изминалата година.Тя не бе нулева за тях, затова няма да е нулева и за Икарите. Оценени са от комисията и заслужават да получат признание за усилията си", коментира за в-к "Марица" Христо Мутафчиев - председател на САБ.

Водещ на наградите тази година ще е Митко Павлов, за когото Мутафчиев споделя, че е много интелигентен човек, с чувство за хумор и такт. Събитието е част от XV издание на Софийския театрален салон и ще бъде излъчено по Националната телевизия. Номинираните ще се борят в 16 категории, плюс пет специални, сред които за цирково изкуство, цялостно творчество и прочее.

Драматичен театър Пловдив може да се похвали с шест номинации: постановката "Слава" е номинирана в категориите Водеща женска роля за Ивана Папазова, Поддържаща женска роля за Елена Кабасакалова, Поддържаща мъжка роля за Димитър Банчев, Сценография за Петя Боюкова за "Слава" и за Режисура за Стайко Мурджев. Спектакълът "Одисей" пък е номиниран за Майсторско техническо осъществяване. Йордан Георгиев е номиниран в категория Критически текст за „Геният и зануленото време. Театралният път на режисьора Слави Шкаров“, издаден от пловдивската издателска къща "Жанет - 45".

"Именно в тази непредвидима ситуация човек се нуждае душата му да ликува, защото когато душата е здрава и тялото е здраво. Наградата не е толкова важна като статуетка, а като оценка, която са ти дали хора, които уважаваш, професионалисти в бранша и най-вече приятелските очи, които те гледат и ти се усмихват", допълва Христо Мутафчиев.

Тази година за първи път наградите Икар обявиха и онлайн гласуване от страна на зрителите. Всеки може да гласува за различните категории и за своята любима постановка за изминалите сезони.

"Оценката на публиката бе пренебрегвана досега не толкова нарочно, по-скоро по инерция. Затова създадохме онлайн гласуването, което се превърна в интересен експеримент. Забелязва се една надпревара между градовете, но разбира се, по-големите населени места са с едни гърди напред", казва председателят на САБ.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?