Следвайте ни

Ръководителят на ансамбъл "Тракия" с награда "Българка"

viber icon

Художественият ръководител на пловдивския общински ансамбъл „Тракия“ проф. д-р Даниела Дженева бе удостоена с награда „Българка“. Статуетката тя получи от Областно дружество на хореографите Варна. Ансамбълът гостуваше на морската ни столица със спектакъла „Земята на Орфей“.

Това е петото връчване на наградата за период от 23 години, като за последно призът е бил връчен през 2006 година. Наградата е персонална и се присъжда за новосъздадени художествени (танцови) произведения; значими сценични постижения; активно участие в организационно-методически мероприятия в областта на хореографията; научно-изследователска дейност в областта на фолклора и сценичното изкуство, педагогическа дейност в областта на танцовото изкуство; популяризиране на танцовата култура.

Професор Даниела Кирилова Дженева е български хореограф, преподавател в  АМТИИ- Пловдив. Заема длъжностите заместник-ректор на АМТИИ, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Член е на Специализирания научен съвет по музика и музикознание на ВАК.

С ансамбъл „Тракия“ Даниела Дженева е осъществила над 2000 концерта над 50 страни по света. Осъществила е и множество записи за редица телевизионни компании.

Носител е на призовете „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2000 и 2004 г. както и на Награда „Пловдив” през  2004 година. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лора

Лора

21.10.2020 | 15:51

Заслужават си ансамбъл Тракия, наградите..,!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?