Следвайте ни

Ражда се майсторът на перото и четката Кольо Витковски

viber icon

Един от най-големите пловдивски художници - Кольо Витковковски, се ражда на 4 юни 1925 г., за да остави в наследство на поколения богата колекция живописни платна и графики. Творбите му са изложени и днес в галериите редом с неговите съвременници  Димитър Киров, Георги Божилов-Слона, Енчо Пиронков.

Младият Витковски започва да рисува, преди да е завършил Художествена академия в Прага. Участва в международните изложби в Съветския съюз, Полша, Германия и дори в Швеция, Дания и Норвегия. В изкуството си прилага техники като акватинта и суха игла. По времето на соца  ръководи Градската художествена галерия. Освен живопис Кольо Витковски е познат на местния културен елит като поет и писател. Публикува стихове и импресии, а през 1989 г. - пътепис „Парижки дневник“.

 "Честен човек с реален поглед върху процесите в света", спомня си за Витковски проф. д-р Стефан Станев.

"Той трудно и мъчително прие настъпилите след 10 ноември промени. Като че ли винаги е така: трудностите мобилизират до краен предел таланта и тогава той дава най-доброто от себе си. Кольо имаше рядката дарба да бъде едновременно и художник, и писател. Това беше неговото предимство и неговото проклятие, защото можеше двойно да споделя мислите и чувствата си - с перо и четка, но и двойно да страда - пред белия лист и пред бялото платно", описва проф. Станев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?