Радиостанция от свален US бомбардировач показват в Музея на авиацията

Музеят на авиацията ще покаже за първи уникален нов експонат с отварянето си на 1 април. Става въпрос за бойна радиостанция от свален над страната съюзнически бомбардировач. 

„Радиостанцията е намерена тук и е от паднал бомбардировач. Къде точно е станало това не знаем. Дарителят не казва от кое село е находката – просто ни го предадоха“, казва директорът на музея д-р Радка Банялиева.

Дарителят е от Пазарджик. Предполага се, че находката е от Северна България, защото там има повече свалени самолети, които са се връщали от бомбардировките над румънските рафинерии в Плоещ. 

Съюзническата авиация предприема срещу България операция „Point Blank“ (Прицел от упор) в периода 18 октомври 1943 – 17 април 1944 г. Целта й е създаването на „бомбен килим“ в региона обхващащ София, Скопие и нефтените полета около Плоещ.

България губи 27 самолета и 22-ма свои летци, съюзните немски пилоти също дават жертви. Срещу Царство България са пратени над 2500 изтребителя и тежки бомбардировачи

В резултат на действията на българска изтребителна авиация, наземна ПВО и съюзните немски сили от август 1943 – август 1944 г. на противника в битките над България в тогавашните ѝ граници са нанесени тежки загуби – свалени са 185 противникови самолета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?