Следвайте ни

Японски театър Но поставя "Орфей" на Античния

viber icon

Историята на легендарния певец и мистик Орфей ще бъде пресъздадена на пловдивска сцена със средствата на класическото японско театрално изкуство Но. Артистите от Страната на изгряващото слънце ще пристигнат в Европейската столица на културата на 28 септември, за да представят новата си пиеса „Орфей" на Античния театър. В седемвековната традиция на театъра появата на ново произведение се случва изключително рядко и обикновено е обвързана със забележително събитие.

„Орфей“ е дело на главния актьор и директор на Театър "Ямамото" - Акихиро Ямамото, и е по идея на Мая Бежанска. Представлението е създадено в чест на паметния троен юбилей на японско-българските двустранни отношения и в чест на града под тепетата.

Спазвайки строгия канон на театър Но, пиесата не пресъздава мита за Орфей, а се концентрира върху културната и емоционална значимост на образа на легендарния свирач. Действието се развива в неопределен момент от древността, в който съдбата среща странстващ музикант с духа на Орфей. Каква е връзката между човешкото сърце, музиката и природата - това ще види публиката в тази единствена по рода си Но пиеса, изиграна на древната мраморна сцена. Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, Фокус: Японска култура. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?