Японски кукли оживяват под тепетата

Прочутият Бунраку Театър от Осака идва на гастрол през септември

Японски куклен театър от най-висока класа ще посрещне пловдивската публика през заветната 2019 г. Кулминацията на творческото сътрудничество между куклениците на Държавния куклен театър и колегите им от Страната на изгряващото слънце е спектакълът „Принцът на морето и принцът на земята“, чиято премиера ще бъде на 21 април. На сцената ще се качат 8 актьори с кукли, разказвач и музикант - колосален брой артисти за куклено представление.

През септември пък ще гостува прочутият Национален Бунраку Театър от Осака, който ще играе постановката „Духът на японската кукла“. „При работата с японците ме порази техният подход - духът на разказвача се прехвърля в куклата. При нас в европейския театър е съвсем различно - ние сме едно с куклата“, каза директорът на Кукления театър Виктор Бойчев.


Куклите за спектакъла са изработени от един от най-старите и почитани майстори в Токио, обясни режисьорът на спектакъла Елена Панайотова. Артистичният десант от Страната на изгряващото слънце започва още в края на този месец с пристигането на известната танцьорка и хореографка Хисако Хорикава. На 29 март тя ще играе пиесата „Танцът днес“ и ще проведе танцова работилница в Пловдив.

 


През септември ще гостуват и други японски артисти - Театър Пук и групата Хачиоджи Курума - Нишкава Корую, които ще представят „Топография на японската кукла“. Горди сме, че можахме да подкрепим този интересен проект“, заяви директорът на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?