Следвайте ни

Японска марка грейна с учителка от Хисаря СНИМКИ

viber icon

Детска учителка от Хисаря прослави красотата на българката чак в Страната на изгряващото слънце. Ликът ѝ изгря на юбилейна пощенска марка в Япония. Краси Кисьова е позната с ентусиазма си по българския фолклор и с неповторимите си народни носии, с които краси най-големите събори у нас години наред.

Идеята за признанието в Япония се ражда след спонтанна фотосесия с Кисьова в розова градина в живописна местност до Хисаря. 

Снимката „Розобер“ е направена от талантливата пловдивска фотографка Димитра Лефтерова.  Именно нейният кадър, запечатал българската красота, е очаровал японците по време на изложбата ѝ в град Мураяма през септември. 

Той бе включен в изложбата на Лефтерова под наслов “България в четири сезона”. От кметството на Мураяма ѝ съобщават, че нейната снимка е избрана да бъде валидирана като юбилейна пощенска марка в Япония. 

„От няколко дни пощенската марка с моя лик, народната носия и кошница с рози е пусната в продажба и вече радва японците. Оказа се, че розата е символ на града, който ще е домакин на националния ни отбор по художествена гимнастика на олимпиадата в Токио догодина”, разказа учителката. 

На фотографията Краси позира със стара автентична носия от нейната любима баба. 

Тя носи пембена фустанела от вълнен плат, без ръкави, надиплена с украса от черни ивици. Ризата е от бяло памучно платно с дълги ръкави, украсени с ръчно плетена дантела, нашита с мъниста и трампета. Под широките ръкави на ризата са сложени ръкавели от памучни конци за предпазване на ръцете. Престилката е от кадифе с бродерия от цветни конци. На кръста си Краси носи мънистен колан със сребърни чапрази. Именно тази носия събужда интереса сред организаторите и гостите на изложбата. 

Най-голямото увлечение на учителката е колекционирането на носии. Тя старателно съхранява над 20 облекла от различни краища. 

“Колекционирам носии от всички етнографски области, конкретно тази носия от снимката “Розобер” е наследство от баба ми, която е пяла във фолклорен ансамбъл. Навремето те ходиха на всички събори, понякога взимаха и мен. Носията е скъпа за мен, тя е на повече от сто години и смея да твърдя, че е запазена.

Автентичните носии по принцип имат изтънели и избелели места, което е разбираемо. Това ми е предадено от нея, имам кърпа с кене, която е много рядко срещана, характерна е за нашия край и дантелата се шие около конски косъм, за да стои “наперена”, допълва Кисьова.

снимка на автора

Кристина Гайдаджийска

Редактор-репортер - екип "Шоу"

Редактор   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?