Следвайте ни

Японка показва философията „Ма” в „Резонанс”

viber icon

Пусналата корени в Белград и Амстердам японка Марико Хори ще открие изложбата си „Намерени фрагменти от града” утре в 18 часа в галерия „Резонанс”. 

Независимо от факта, че е учила архитектура, Марико престава да харесва чертаенето на съвременни архитектурни планове от момента, когато е по-привлечена от естетическите аспекти на старините. 

Тя се чувства неспособна да пресъздаде това чувство на устойчивост, стабилност и трайно съществуване, което носят старите неща. 

Освен това ѝ се струва, че съвременните общества строят  прекалено много сгради, които в крайна сметка са излишни.

Интересите на Марико Хори са в „атмосферата“ и „Ма“- японска дума, която съдържа концепцията за несъществуваща територия. 

Марико Хори вярва, че една от следващите стъпки за архитектурата е да се опита да създаде алтернативни пространства без постройки. 

Този нов тип архитектура би могъл да бъде „атмосфера“ сам по себе си. 

В своята практика тя експериментира с различни материали като видими обекти/предмети с особен вид аура, въздух, мирис,  звуци, светлини, прах/  чрез въображението си , за да  намери нов възможен опит, който да е творчески, фантазен и в същото време реален.

Японката, пуснала корени в Сърбия и Холандия

Марико Хори (1985) е японски визуален артист, базиран в момента в Белград /Сърбия/ или Амстердам /Холандия/. Завършва архитектура в университета  „Киото Сейка“ в Япония. 
 
През годините нейните творби са били широко представени в музеи, галерии и международни фестивали на изкуството: Биеналето Наканоджо-Япония, Петото биенале на Land Art - Mонголия, Японско-сръбски филмов фестивал, замъка Валек-Чехия и др.
 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?