1553

Японка и българка правят уникална изложба в Пловдив ВИДЕО

Когато японката Мегуми Таникава и Биляна Стремска (живяла над 30 години извън България) се запознават, едва ли са си представяли, че срещата им ще сбъдне една мечта. Влюбени в българската народна музика, двете се срещат в Пловдив през 2019 г. на международен летен семинар по народно пеене.

Мегуми от години мечтае да издаде книга за България, но не знае каква точно да бъде. Художничката Биляна е вдъхновена от българските народни песни и ги изобразява в картини. Така се ражда книгата “Чувам песни от страната на розите – картини по български народни песни”. Ръчно изработеното издание представя 22 акварела по български народни песни с придружаващи откъси от текстовете на песните, свободно преведени на японски и английски. На 1 март тази година книгата е представена в Токио.

Изложбата

Те всъщност са две - в София и в Пловдив.

Представени са картини по 27 народни песни като: „Бела съм, бела, юначе“, „Боряно, Борянке“,  „Драгана и славей“, „Сая съм вечер сама самичка“, „Я дойди либе “...

В София в Галерия на открито - Градина "Кристал" 4-17 октомври, 2022 ще видите постери с акварелите на Биляна Стремска. Откриването е на 4-и октомври-вторник от 18 часа, когато ще чуете на живо някои от песните от картините в изпълнение на  народната певица Нели Андреева и хор „Нуша“. 

В Пловдив в Къща Клианти (намираща се срещу Къщата на Ламартин) “ 6-18 октомври, 2022 ще бъдат изложени оригиналните акварели от книгата “Чувам песни от страната на розите – картини по български народни песни“. Откриването е от 18 часа на 6-и октомври и включва филм в който народната певица доц. д-р. Данка Цветкова пее откъси от песните в картините. Тракийска музика на живо ще изпълнят Минко Илиев и Джеси Кирил Стремски-Андрюс.

Авторът 

Биляна Стремска е родена в София, където завършва Художествената гимназия през 1989. Дипломира се като вътрешен дизайнер в САЩ, а след това и като магистър по архитектура в Университета на Калифорния, Бъркли. В Америка работи като художник, преподавател и архитект. Там, в читалище „Антика България“ Сан Франциско, започва да пее български народни песни, да играе български хора и да води визуалните проекти в Училище „Мартенички“. От 2019, след 30 години живот извън България, отново живее и работи в София. 

Вдъхновителят 

Когато Мегуми Таникава чува за първи път българска народна песен, от очите й рукват сълзи от емоции. За първи път посещава страната ни през 2015 г и от тогава 11 пъти идва у нас. В Токио е пяла в женския хор „Пролет“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?