Следвайте ни

Янки вае дърво в Сопотския еснаф (СНИМКИ)

Старинно Карлово показва изложбата на Брайън Бейти от гравирани яйца

viber icon

Един от най-известните гравьори в света, американецът Брайън Бейти от Солт Лейк Сити, седна на тезгяхите на сопотските занаятчии. Заедно с майсторите от града на Вазов  те създадоха първите си общи произведения.  Американският художник,  който превръща черупките от яйца  на различни птици - щраус, ему, пуйки, в невероятна дантела  чрез фина резба. Брайън пък се учи часове наред  от майсторите в Сопот как се гравира метал, как се инкрустира дърво в дърво, метал в дърво, как се украсява ловно оръжие.  Вече няколко дни съм в Сопот, общувах с повече  от  15 души  - майстори, които правят различни неща. Те  са изключителни артисти, възкликна Брайън Бейти, който вече  смая света с невероятните си умения да  създава бяла  феерия от най-изначалното природно  нещо - яйцето. Един от най-големите артисти, който съм среща,л е Евгени Димов. Забележителен, невероятен. Работи с много техники, създава истински произведения на изкуството, признава Брайън Бейти.

Пристигането на Брайън Бейти в Карлово и Сопот е истинска сага, в която са заплетени работата и познанствата на няколко групи хора, които до този момент  не се познаваха. А неговите произведения  се наредиха заедно с картините на  български и американски художници в Бухаловия хан в Карлово. В същата изложба се наредиха  и произведенията на  Лолита Николова, на брат Даниел Хитков.

Преди пет години карловката Лолита Николова, археоложка, която от десет години живее и работи в Солт Лейк Сити, щата Юта, се запознава с Брайън на една изложба в Града на соленото езеро. Невероятната  бяла дантела, която той създава от  черупки на яйца,  напомня силно на бялата магия на калоферската дантела. Лолита си обещава, че ще доведе Брайън в Карлово да види нашенската дантела.

В същото време Евгени Димов от Сопот, майстор на украсено оръжие, изключителен  гравьор и с много контакти  по цял свят, сам открива Бейти. В продължение на две-три години те обменят по интернет  изображения на своите произведения, коментират техники, орнаменти. Когато обаче Брайън идва в Сопот, направо попада в нов, непознат  за него свят.

Тук открих големи артисти, невероятни майстори, които  имат изключителна  фантазия, висок вкус  и умения да създават  прекрасни произведения, не крие възхищението си американецът.  Беше като в непозната за мен приказка, сподели за "Марица” художникът. Седях  в работилницата на Занаятчийския  еснаф в Сопот. Около мен имаше много хора, които работеха, ръцете им ваеха прекрасни неща. Те общуват помежду си. Обменят идеи, коментират. После заедно сядат на една маса, ходят си на гости в домовете си. Семействата им се познават и обичат. Това много ме впечатли, сподели Брайън. Пътувал съм на много места по света, но не съм виждал толкова много хора  майстори да работят заедно и да се подкрепят толкова много. В Америка всеки работи самостоятелно и обмяната на идеи е нещо почти непознато, коментира той.

Само за няколко минути Брайън Бейти и майсторът на лули за пушене Георги Георгиев, с прякора Гец, вече съставиха общ проект. От 15-ина години Гец изработва луксозни лули за пушене. Те са от екзотични дървета, които растат по средиземноморския бряг. Придружени  са с направени от майстора  аксесоари - кутия за съхранение на лулата и прибори за почистване и поддържане на лулата. Лулите му са скъпи, поръчват ги главно ценители и колекционери. Двамата с Брайън  обаче веднага откриват,  че може да продължат да работят заедно.

Майсторът на украсено оръжие  Евгени Димов  пък научи Брайън как да вае дървото, как да прави инкрустации в него.  От няколко години самият Евгени работи за голяма американска  оръжейна фирма - той украсява приклади на ловни пушки по поръчка на задокеанската фирма, всяка украсена от него пушка  е уникална.

Брайън вече направи няколко малки предмета от дърво, следвайки нашите традиции в украсата. Той има много добра двигателна култура и умело използваше  нашите инструменти, обяснява Евгени. Интересът  към Брайън Бейти от страна на българските гравьори е огромен, продължава прочутият сопотски майстор.  Затова вчера в Сопот направихме видеодемонстрация, в която Брайън  показа как превръща черупките от яйца в забележителни произведения на изкуството. Работеха няколко уебкамери,  а майстори гравьори от Велико Търново, Стара Загора, Бургас и София го гледаха в ръцете  през интернет, обобщава Евгени.

Търся  вдъхновение за орнаментите, които извайвам, главно в природата, обяснява  Бейти.  Напоследък се занимавам с фотография, снимам главно макро. В този свят откривам невероятни орнаменти, които после интерпретирам  в гравюрите си. Но в България видях нещо, което много ме впечатли - оградите на вашите къщи. Някои са метални, други от бетон. Но са много интересни. И в едните, и в другите се повтарят определени орнаменти. И в това повторение има някаква ритмика. Непременно ще пренеса  това в моите гравюри, обяснява Бейти.

Брайън  вече  замисля повторно идване в Сопот. Тук, в малко уютно ресторантче, сгушено сред красиви  възрожденски къщи, Брайън за първи път опитал две ястия, за които в Америка дори не можеш да купиш продуктите - пържени дробчета  и шкембе-чорба. Много вкусно, много ми хареса,  споделя американецът. Той заявил,  че вече обожава миш-маш, сготвен в Сопот. А местната анасонлийка  и сопотското вино направо му взели ума.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?