3906

Яна Любенова ще отведе пловдивчани на истински "Полет над света"

Омагьосващата художничка Яна Любенова е готова да сподели с пловдивчани своите най-съкровени спомени и преживявания от едни от най-красивите градове по света. Нейните спиращи дъха картини, запечатали духа на тези места, можете да разгледате в най-новата самостоятелна изложба на Любенова "Полет над света" на 16.04.2024 г., вторник, от 18:00 ч. в галерия Възраждане.

Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 06.05.2024 г. "В експозицията са включени и картини от България, защото, колкото и да се възхищавам на света, най-хубаво си е у дома.", споделя Яна. Тя разказва и за една скрита символика, която е закодирана вв всяко едно от платната ѝ.

"На всяка картина има добавено по едно водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала. С тази изложба искам да кажа, че човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната. Смелостта да гледаш напред към мечтите и уверено да вървиш към тях.

Яна Любенова е родена в град Търговище. През 2012 г. завършва с отличен успех ВСУ „Черноризец Храбър", специалност „Пространствен дизайн“. Получава стипендия за отличен успех и креативни решения в областта на графичния и пространствен дизайн.

Освен с рисуване, Яна се развива и в други сфери на изкуството. Тя танцува български народни танци от 2015 г. С танцовия състав участва в множество надигравания и събори в цялата страна. Доброволец в събития на „Фондация Българин”, която има за цел запазването и популизирането на българският, фолклор, бит и култура.

Участва в над 50 сборни изложби и конкурси в България и е осъществила четири самостоятелни изложби. Получава поощрителна награда за живопис, присъдена от Община Варна, за участие в Годишната изложба „Св. Лука“ през 2018 г. Член на Сдружение на художниците – Варна от 2017 г. Член на Съюза на Българските художници от 2018 г.

През 2021 г. Яна стартира група от събития „Нарисувай си носия” в Арт пространство Българин с цел запознаване на хората с българските носии от различните етнографски области на България.

Работила е като галерист в Арт Галерия Ларго, гр. Варна от 2013 до 2019 г.  Част от екипа на Първото, Второто и Трето издание на Международен Екслибрис конкурс  Варна през 2014, 2016 и 2018 г.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?