Яна Илиева - пловдивчанката, която пирува с цветове

Яна Илиева е български наивистичен художник. От почти четвърт век се занимава с изкуство. В началото на своето творчество е работила в студио за анимация и точно там развива любовта си към илюстрацията и рисунките за деца.

„Отстрани погледнато, изглежда, че се вдетенявам, но истината е, че детското още е вътре в мен. Съвременният наивизъм е сложен по своето създаване, защото изисква от автора да покаже наивистично свой собствен стил и също като в останалите течения в изящното рисуване и пластика, почеркът трябва да бъде уникален и незабравим“, отбелязва Яна. 

Пловдивчанката изпробва различни техники с разнообразни материали, но най-често използва акрилни бои върху платно и дърво, променяйки скучния правоъгълен формат на рисунките. Но не четките и тубичките са най-важни, а чувството, което се влага в една творба. В своите картини Яна вплита емоция и вълнение. В работите й се открояват символите на щастието, детското, семейното, всемирното.

„Черпя вдъхновение от фантазията си. Моето въображение е спасителният пояс от негативното. Има хора, които са ме наранявали, и аз много трудно съм приемала болката. Видимо това е причината да създавам приказни светове и сюжети. Аз съм безнадеждно търсеща добротата и светлината в живота. Тези човешки нужди са моя първа необходимост“, разказва художничката.

Друга характерна марка в работите й е шегата. Умее да вмъква закачки и ситуации в картините си и й харесва да одухотворява животни, така че при вида им да пада веселба за ценителите.

С впечатляващите си творби Яна е участвала в куп чуждестранни изложби и международни фестивали и благодарение на таланта си е имала възможността да замине зад граница, където да живее и работи. Въпреки това избира да остане у нас.

Тя признава, че винаги я е вълнувал контактът с хора от различни националности и техния бит. Като малка мечтата <210> била да пътува, ала впоследствие имала възможността да бъде част от културата на местата, където е живяла, и това я обогатило много повече, отколкото да бъде просто турист.

„Пред мен винаги са били отворени пътищата, които водят към света, но аз избрах България, за да могат децата ми да бъдат българчета и да знаят български език, да имат българско самосъзнание, каквото имам аз. Силно влияние върху това мое решение оказа фактът с отворените граници на Европейския съюз. Ако не беше възможно да се пътува свободно, най-вероятно нямаше да се установя тук“, казва пловдивчанката.

Тя стои гордо зад решението си, но не крие, че да се занимаваш с изобразително изкуство в България никак не е лесно. Според нея у нас на всеки различен се гледа скептично, със съмнение, ирония, учудване. И често смелите, отделили се по свой собствен път, биват осмивани, докато не се докажат. Въпреки това вярва, че трудностите дават крила.

„Това е цената в България. Тук всеки разбира от всичко, но умният човек винаги ще се поучи. Аз достигнах до този етап в творчеството си, благодарение на ежедневен труд в съчетание с липса на всякакви условия за художник, без ателие или собствено място, в което да работя. Емоционално тежките моменти отключват творческите върхове. Липсвал ми е духовен баланс и винаги съм го търсила“.

Днес Яна вече има свое ателие, в което е създала приятна атмосфера, носеща усещане за хармония и спокойствие. Обожава да прекарва време там, работейки върху картините си и прелиствайки различни албуми, които й носят идеи. Любимо издание за художничката е „Шедьоври на илюминацията“. То илюстрира най-известните осветени ръкописи в света от 400 до 1600 година.

Съгласна е с крилатата фраза „ако обичаш това, което правиш, няма да имаш нито един работен ден в живота си“. И все пак смята, че изобразителното изкуство не е никак леко занимание.

„За мен етапите на създаване на една картина са труд, съизмерим с раждането на живот, често пъти, сътворен с усилия, безпокойство и безсъние“.

 

Що е то "Арт Модерн Наив"

"Арт Модерн Наив" е стил, появил се преди около 17 години във Франция. За почти две десетилетия се разлива творческа вълна, която добива популярност и става любима на европейската публика. А в Азия, Африка и Южна Америка тихо и кротко се развива от столетия.

Типични за наивизма са миниатюрите, малките пластики, стенописите, гравюрите и илюстрациите, имитиращи детската простота и откровеност.

 

Първата наивистична галерия отвори врати в Капана

Първата галерия за наивистично изкуство у нас отвори врати в Пловдив в края на юли. Симпатичното арт местенце се намира на ул. “Христо Дюкмеджиев” 19.

Идеята за откриването му идва вследствие на множеството впечатления и контакти, които Яна изгражда въз основа на своите участия в изложби и международни фестивали.

Талантливата дама бързо забелязва високия интерес от страна на чуждестранните автори към България и представителите на наивизма у нас и това я кара да направи първите стъпки за създаването на „Арт Наив Капана“.

„Наивистичната ни галерия започна със сборна изложба на автори от 15 държави. След края <210> представихме художници от цяла България. Както от старата школа български наивисти, така и млади автори, които дават сериозна заявка за добра популярност в бъдеще.

Ще продължаваме да работим с всеки един от тях със самостоятелни изложби“, заяви пловдивчанката.

В експозицията „Българско лято в Капана“, освен творби на куратора и галерист Яна Илиева присъстваха произведения на съпрузите Анита и Георги Ненчеви, както и работи на артистите Мариана Калъчева, Александър Янакиев, Димитър Вецин, Стайо Гарноев, Николай Ангелов-Гари, Ивана Македонова, Стела Стефанова и Дафина Терзиева.

Яна твърди, че художниците с охота приели да предоставят творбите си на галерията. За творците представлявало удоволствие да присъстват на откриването на първата зала за наивистично изкуство в България. Илиева е категорична, че българските артисти стоят равностойно до големите европейски имена.

Засега "Арт Наив Капана" се радва на огромен интерес от пловдивчани и гостите на града.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?