Пускат на търг в Париж личната колекция на Кристо и Жан Клод

Къщата Сотби пуска на аукцион 400 творби, сред които са работи на Анди Уорхол и Ив Клайн

Любителите на изкуството ще имат удоволствието да видят частната колекция на един от най-известните творчески дуети в света. Аусиционната къща Sotheby’s ще представи на търг произведения, собственост на българският гений Кристо Явашев и съпругата му Жана-Клод в Париж през февруари, съобщи WSJ.

Кристо и Жана-Клод придобиха международна репутация още от 60-те години на миналия век като опаковаха цели сгради, мостове, островни брегове и Сентръл парк в Ню Йорк в цветна тъкан. Инсталациите им привлякоха през годините стотици милиони посетители. След смъртта на Жана-Клод на 74-годишна възраст през 2009 г., Кристо продължи да твори. Един от последните му проекти бе през 2018 г,  натрупвайки около 7500 барела с петрол, за да наподоби египетската гробница-Мастаба, която той пусна в езерото Серпентайн в Лондон. Кристо почина на 84-годишна възраст през май.

През годините двойката събра колекция от над 400 творби, които окачиха от пода до тавана в студиото си в Ню Йорк.  Колекцията включва шедьоври, които са получавали като подаръци или такива, които са придобили със замяна срещу собствените си творби с други следвоенни художници, на които се възхищаваха, включително Лусио Фонтана , Ив Клайн и Мимо Ротела. Експертът на Sotheby’s Саймън Шоу каза, че продажбата на тези творби, която се изчислява на 4 милиона долара, прелива от платна и произведения на хартия, чийто малък мащаб е в контраст с огромното изкуство на артистичната двойка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?