46
Следвайте ни

Птиците на Грога кацат в галерия "Аспект"

viber icon

В първия ден на декември пространството на галерия "Аспект" ще бъде завладяно от приказно-фантастичния свят на Иван Христов-Грога. Всяка година неговата изложба слага точка на активния есенно-зимен галериен сезон и бележи началото на коледните празници, и така вече 16 години с 16 поредни изложби.

Експозицията включва както създадените от художника през настоящата година 21 картини, предимно малък и среден формат, така и няколко показвани през годините негови творби, които допълват и обогатяват изложбата.

Грога е разпознаваем с невероятно прецизния си фотореализъм, той е творец, който не прави компромиси с качеството и класическата живописна техника - маслени бои върху платно, изискваща пределна концентрация и достатъчно технологично време.

Най-голям дял в изложбата имат така любимите и на художника, и на публиката портрети на птици. Пристрастен към птичия свят още от дете, Грога търси, изучава и изобразява върху платната си все по-интересни и необичайни птици, пренасяйки върху тях човешки качества и настроения - любопитство, тъга, заплаха, миловидност, се открояват в „Странник“, „Самотник“, „Любопитко“, „Братя“. Зимните пейзажи в изложбата носят приказно настроение, подготвят публиката за светлите коледни празници, които предстоят.

Грога не е и никога не е бил особено жизнерадостен и приповдигнат в творчеството си, от картините му лъха спокойствие, граничещо на моменти с меланхолия; някои от платната имат чисто сюрреалистично излъчване, като „Безвремие“ или „Пътят“.  

Изложбата ще продължи две седмици и ще бъде открита с вернисаж на 1 декември от 16.00 до 19.00 часа, на който, поради напредналата си възраст, художникът няма да присъства. Тъй като от години Грога прави само по една изложба и само в галерия "Аспект", това е единствената възможност неговите почитатели да видят цялостното му представяне за настоящата година.

Намерете още събития, интересни места и любими кътчета, които може да посетите в Пловдив, в новия Справочник на "Марица".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?