Следвайте ни

Пролетното "Вино и Гурме" чупи рекорд по брой на участници

viber icon

Рекорден брой винарски изби – 27, ще участват в седмото издание на фестивала Вино и гурме в Пловдив, което ще се проведе на 8 и 9 май в Стария град. Предишната силна година бе 2019, когато в инициативата се включиха 19 изби. В двудневната фиеста за сетивата участват и 12 производители на храни.

„Целта е не просто да дегустираме вино, а да открием невероятните комбинации с различни храни. Аз самият знам колко различно става виното с някои храни“, каза проф. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии. 

Официалното откриване е на стълбите пред църквата „Света Богородица“ в Стария град в 11 часа на 8 май с концерт на Биг Бенд „Пловдив“. В музикалната програма ще вземе участие и Младежки камерен оркестър Франк Мартен Плейърс. 

В 17.30 часа пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“ на ул. „Съборна“ започва танцовото предизвикателство „Jerusalema”. През целия ден девическият хор „Евмолпея“ ще пее на различни локации. Ще има рисуване на винени чаши, лекции за мавруда и отборната игра „Не се сърди винено човече“. Сдружение Бизнеса за Пловдив ще предостави отново обновената къща „Иван Черноземски“. 

„Искаме за събитието за пореден път да стане още по-привлекателно за туристи. Правим го в трудна обстановка, но имаме и рекорден брой участници – 27 и над 200 вида вина“, каза председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев. 

Като всяка година участниците ще си купуват жетони за дегустация на вино и храни. Публика и жури, председателствано от проф. Христо Спасов ще избере най-добрите вина. 

В комисията по избор на най-добра комбинация на напитка и храна влизат доц. Кремена Никовска, сомелиерът Йордан Русев и шеф Николай Боруков. Участва и журналистката Екатерина Терзиева, която прави много популярни винени турове. 

„80% от оценката ни ще е за съчетанието на виното и храната. 20% за начина й на презентация“, обясни проф. Спасов. 

За поредна година Община Пловдив подкрепя фестивала Вино и Гурме. 

„Таково събитие увеличава туристопотока в Пловдив и популяризира културно-историческия туризъм. Събитията ще са основно в къщи в Стария град“, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?