46
Следвайте ни

Професор събра 430-те най-красиви мозайки в книга

viber icon

Над 430 снимки на най-красивите римски християнски мозайки в света са включени в книгата „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ на проф. Славик Табаков.

Премиерата на книгата ще бъде направена утре от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.

Това е първият луксозен сборник с мозайки от цял свят, в който влизат и тези от България и другите Балкански страни.

Досега в подобни книги бяха включвани само творби от Западна Европа, Северна Африка и Мала Азия.

Проф. Табаков е внук на д-р Теофил Груев – племеник на възрожденеца Христо Г. Данов. Той е специалист по рентгенова техника и медицинска физика.

От 1991 година работи в Кралския медицински колеж в Лондон. Той е обучил една четвърт от всички медицински физици в света.

Професорът, съпругата му д-р Ася Табакова и дъщеря им Добринка Табакова са сред първите дарители в кампанията „Подари си птица“ за Епископската базилика.

Добринка Табакова е автор на съвременна музика съвременната музика и композитор на оркестъра на ВВС. 

Книгата ще бъде представена от автора си. 430-е цветни снимки на мозайки са от 24 страни. Проф. Табаков ги е събирал около 15 години.

Той прави паралели между тези, които са в Епископската и Малката базилика и образците от Западна Европа и Северна Африка.

Книгата е написана за широката публика и цели да запознае хората с християнските символи, станали основата на православната иконопис.

През следващата година „Символи в християнските мозайки (образен справочник)“ ще бъде преведена и на други езици с цел да покаже на света ролята, която Пловдив е имал в началото на християнството. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?