49
Следвайте ни

Професор разказва богомилски легенди във "Възраждане"

viber icon

Един от най-известните търновски живописци проф. Пламен Легкоступ открива петата си самостоятелна изложба в галерия „Възраждане” на 4 ноември от 18 часа.

Авторът я е озаглавил „Приказен свят” и творбите му наистина носят нещо от света на детството ни.

„Приемам рисуването за игра, в която създавам приказки от действия и изображения, а изкуството ме учи да преодолявам трудностите с шега”, казва проф. Легкоступ. 

В картините я има магията на фолклорното, както и на технократското.

„Наслаждавам се на измислянето на идеята, на самия творчески акт, на създаването на картината, на отзвука, който тя има впоследствие, защото приказката е безкрайна, а както пее Едит Пиаф „La fete continuit“ – „празникът продължава“, казва търновецът.

В изложбата са включени творби от последните две години. Само една от картините е създадена през 2019 г. Ще бъдат показани 25 платна с размери от 100/70 до 12/9 см., изпълнени с акрилни бои върху платно.

Представени са три цикъла като основният разказва за рибите. Другите два цикъла са „Антични съдове” и „Средновековните градове”.

„Тръгвам от богомилските легенди и старобългарските апокрифи, визуализирани в различни графични техники, постепенно избистрих своя собствена тематична концепция”, казва проф. Легкоступ. 

Той е завършил Математическа гимназия във Велико Търново и графика във Факултета за изобразителни изкуства във Великотърновския университет.

Участвал е в над 100 изложби, от които 40 са самостоятелни. Негови картини има в Австрия, Белгия, България, Германия, Китай, Македония, Русия, Сърбия, Франция, Швеция, Черна гора, и др. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?