49

Професор от НАТФИЗ и художник представят света на Атон

Духовната република Атон оживява в скици, рисунки и снимки в изложбата на Мирослав Дачев и Андрей Янев, която ще бъде открита на 2 декември от 18 часа в галерия „Капана”. Изложбата се казва „Атон в рисунки и фотографии“

Представянето в Пловдив ще е заключителна след срещите на авторите с публиката в София, Бургас и Гоце Делчев през отиващата си 2022 г., в която се навършиха 10 години от първото представяне на рисунки и фотографии от Света гора.

Първата изложба през 2012 г. в Бургас се ражда след почти десетилетие на поклоннически и изследователски пътувания на Мирослав Дачев и Андрей Янев до Атон.

Тя е последвана от множество представяния през последните 10 години, като всяка следваща експозиция включва и непоказвани преди фотографии и рисунки. Пловдивската изложба ще може да се разгледа до Коледа.

Андрей Янев е от Бургас и е завършил Националната академия със специалността „Стенопис”. Мирослав Дачев е преподавател в НАТФИЗ. Изложбата е резултат от техните над 50 пътувания до Света гора. 

Рисунките и фотографиите от изложбите през годините са обединени в албум, който ще бъде презентиран по време на изложбата в Пловдив.

По време на откриването на 2 декември известният медиавист, филолог и антрополог проф. днк Мария Шнитер ще представи книгите с изследвания на Мирослав Дачев от осемтомната поредица „Атониада“, както и албума към изложбата.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?