49

Проф. Рачев предрече чудно време за "Вино и Гурме"

Прочутият климатолог проф. Георги Рачев гарантира, че този уикенд в Пловдив няма да вали. Така деветият поред фестивал „Дефиле Вино и Гурме” ще се проведе без метео изненади. „Ще има само 2 милиметра влага в неделя”, е уточнил професорът, който ще гостува на фестивала.

„Дефиле „Вино и Гурме” за първи път ще е три поредни дни и стартът му ще бъде даден на 12 май в 12 часа на площад „Стефан Стамболов”. Гостите му ще започнат с дефиле по Главната, като шествието ще спре на стълбите на „Каменица” и на Римския стадион за кратки изпълнения на ансамбъл „Тракия”.

Първите дегустации тръгват в къщите на Стария град в 13 часа. Фестивалът ще бъде открит от зам.-министъра Ирена Георгиева.

„Това събитие поставя началото на събитийния сезон , след това започват наградите на БГ Радио и One Dance Week. Дефиле Вино и Гурме комбинира няколко съставки на бранда Пловдив – това са културно-исторически туризъм, кулинарен туризъм и тяхната съпътстваща програма”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов. 

За пореден път участниците са повече с 18 от миналата година. Този път идват 68 фирми, като 19 от тях са производители на храни.

Две журита ще оценят комбинациите за вино и храна. Едното е професионално и се състои от ресторантьори и сомелиери от Университета по хранителни технологии. 

„Досега имаме 8 заявки от производители да оценим комбинациите им вино и храна. Ще станат и повече до старта на фестивала”, каза доц. Кремена Никовска от УХТ.

Всеки участник ще има 10 минути да представи пред журито своята комбинация.

Второто жури ще е от публиката. 5% от приходите на фестивала ще отидат за раздаването на студентски и ученически стипендии. 

Тази година гостите ще дегустират хубаво вино и изискана храна към него в три нови къщи. Това са Данчовата, на Верен Стамболян и най-луксозната в Стария град - къща Клианти. Ще бъдат представени 250 различни вина. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?