Следвайте ни

Проф. Овчаров: Борихме се с 60 трактора на иманяри в Рациария

viber icon

Невиждани мозайки в едни от най-големите терми в римската империя. Това очаква да излезе в античния град Рациария археологът проф. Николай Овчаров.

Той подчерта, че учените вече не си надпреварват с иманярите там. По едно време там са работили над 60 трактора едновременно. Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ археологът Овчаров. В Рациария в момента работи специалистът по римска археология доц. Здравко Димитров. 

„Това освен, че е легионен център, е и столица на една от провинциите през 1-2 век. През 90-е години имаше моменти, когато 60 и няколко трактора са работили едновременно – вземат земята за ползване, а всъщност орат за артефакти. През последните години това до голяма степен се овладя“, каза проф. Овчаров.

Сега доц. Димитров започва да разкопава термите на града. Въздушни снимки показват, че те са големи колкото тези на Каракала в Рим. 

„Това са едни от най-големите терми в Римската империя. Ще се слезе на 5 метра дълбочина, защото толкова е културният пласт. Очакваме дори и мозайки да излязат“, каза проф. Овчаров.

Новите находки може да обърнат напълно представите ни за този обект. Проф. Овчаров даде за пример изследванията в обекта Провадия. 

„Там още през каменно-медната епоха е добивана сол, която е разменяна срещу злато. Перперикон се оказа град по римски начин правен, обаче в планината. Опитали са се да приспособят Хиподамовата система в планината. Уникално! Същото е и Хераклея Синтика“, каза той.

„Парадоксално е, но вътрешният туризъм се стимулира от коронавируса – хората не могат да пътуват навън и се насочват към обектите в страната“, каза професорът.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

07.03.2021 | 12:08

Единствената разлика между български археолози и иманяри е,че първите са законни.

Отговори
3 4
По полека

По полека

07.03.2021 | 11:17

Родните археолози - саморасляци също са част от проблема : сътрудничат с иманярите, самите те иманярстват, след тях остават опустошени обекти, също работят с багери, изобщо къде е разликата? Индиана Джоунс от храма на нахалниците.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?