965

Проф. Минеков обеща нова сграда за Пловдивската опера, ако се намерят 40 млн. ВИДЕО

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обеща държавата да помогне за  сграда за Пловдивската опера. Това стана ясно след негова среща с кмета Здравко Димитров и ръководството на фондация "Дом за пловдивската опера“. 

Разговорите приключиха с решението за подписване на тристранен меморандум за строежа. Предстои да се изготви и план с конкретни стъпки за изпълнение. 

"Всички ние искаме Пловдивската опера да има своя сграда. Държа да отбележа, че откакто е подета тази инициатива за първи път се провежда среща в такъв формат. С меморандума ще очертаем стъпките , по които ще протече реализацията на проекта", обясни кметът Димитров.

„Идеята за меморандума е утре аз или министърът, ако не сме на поста, да могат да се спазят стъпките“, каза още градоначалникът. Служебният министър пък добави, че бъдещата сграда на пловдивската опера ще бъде многофункционална концертна зала. 

"Ако имаме възможност да я реализираме, ще имаме най-успешната зала не само в България, а и една от най-добрите в Европа. Не подценявайте какво представлява операта, това е изключително печеливша институция. Ако направим това нещо в Пловдив, ще привлечем много от хора за оперен туризъм" , аргументира се проф.  Минеков. Изграждането й ще струва между 30 и 40 милиона лева. 

На въпрос откъде ще бъдат набавени средствата, Минеков отговори, че е най- добре това да се случи с решение на Министерски съвет и част от парите да дойдат от държавата, а да се кандидатства и през Европейски програми за дофинансиране. 

Предстои в началото на следващата година да бъде обявен конкурс за проекта и тогава ще стане ясна точната сума. Два от обсъжданите терени за място на операта са около река Марица. Разговори са водени и за Партийния дом, като идеята е сградата да бъде бутната и върху нея да се построи новата зала за операта. 

"Най-неудачният вариант според нас е вариантът да бъде съборен Партийния дом, тъй като това заедно с изнасянето на администрацията , ще струва повече от 20 милиона", опонира обаче кметът Димитров. 

На разговорите в общината е обсъден и въпросът за ремонта на Концертна зала. 

Министърът и кметът показаха издаденото строително разрешително, с които би следвало да започнат процедурите за реконструкцията.  

Проф. Велислав Минеков обеща държавата да отпусне 10 млн. лв. за ремонта, но призна, че това трудно ще се случи сега, защото в момента ведомството му разполага само с 16 млн. лв. „Някак си ще оцелее министерството и тези, които са под него, но за нищо друго не можем да говорим. С новия бюджет трябва да бъдат предвидени тези средства“, обясни проф Минеков. И подчерта, че се надява следващият министър да поеме същия ангажимент.

По въпроса за бъдещето на Тютюневия град  Здравко Димитров обяви, че общината е готова да съдейства с всичко необходимо, за да влязат нови правила там и инвеститорите да могат да реализират проектите си. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Are

Are

18.10.2021 | 22:25

Aре да го махат тоя Партиен дом. Отвратителната сграда трябва да бъде премахната възможно най-скоро.

Отговори
1 4
аре глупости

аре глупости

18.10.2021 | 23:23

дрънкаш безумства без да мислиш, будала!

Отговори
2 1
Зико е най-големият фен на Радев или е ...

Зико е най-големият фен на Радев или е ...

18.10.2021 | 20:52

...най големия загубеняк.

Отговори
1 1
Биткойнър

Биткойнър

18.10.2021 | 20:32

Здравейте хора! Специално за тези които искат да печелят криптовалута биткойн, дигиталното злато на 21 век, съм посветил моят блог: http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 0
Гъдю

Гъдю

18.10.2021 | 20:19

Тототототототб

Отговори
0 0
Жана

Жана

18.10.2021 | 19:22

А маминият и кликата му кога в затвора?

Отговори
8 1
ГЪДЮ

ГЪДЮ

18.10.2021 | 17:57

ТАТЕ КАЗА,ЧЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО, АМА ДРУГ ПЪТ... АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА КМЕТА,НЯМАШЕ ДА ОРГАНИЗИРАМ И ПРИСЪСТВАМ НА ТАЗИ СРЕЩА,КОЯТО ПО СЪЩНОСТТА СИ Е ПРЕДИЗБОРНА ПРОПАГАНДА И НИЩО ДРУГО!!!!! МЕМОРАНДУМИТЕ НЯМАТ НИКАКВА ПРАВНА СТОЙНОСТ.С ТЯХ НЕ СЕ ПОЕМАТ НИКАКВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.ТЕ НЕ СА НОРМАТИВНИА КТОВЕ. ИЗОБЩО ГИ НЯМА В ЗАКОНА ЗА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ. А И КАТО ИМАМЕ ПРЕДВИД,ЧЕ ТОЯ Е СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ДЕН ДО ПЛАДНЕ...

Отговори
8 3
Борис Христов

Борис Христов

18.10.2021 | 17:45

Минеков, не знае ли че тези хора докоснат ли се до чужди пари, клептоманията им се възбужда и докато не откраднат полувината пари сън не ги лови! Примери бол! Колодрума, Транспортния проект, колелото на водната, зооапарка, ЦСимеоновата градина и фонтаните! Опера да! Но пари на тези хора не! Държавата да се погрижи иначи рискува и за 100мил.да не построи опера в Пловдив!

Отговори
12 3
Арх

Арх

18.10.2021 | 17:38

Летящата чиния трябваше отдавна да бъде съборена, за да не грози планината. А нова сграда на операта ще обезсмисли дома на културата, за който се прахосаха почти двайсет милиона. В същото време кино Космос стои в руини. Както и Тютюневия град. Сякаш не ни стигаше ненужния колодрум.

Отговори
6 5
Прав си, "Арх" = БОРИС ХРИСТОВ е предостатъчен...

Прав си, "Арх" = БОРИС ХРИСТОВ е предостатъчен...

18.10.2021 | 23:42

... за двата файтона геронти ПЛАТЕЖОСПОСОБНА повтарям платежоспособна публика, готови да се пожертват да се сгъчкат с вирусоносителите БЕЗ ОПЕРА-ОПЪН на теферич под комарите с кебапче на клечка и биричка... "Фондацията" е прозрачна далавера, те се изтърваха веднаж: кроежът е да чопнат безплатен терен (уж за обществени нужди) върху който да дигнат свое имотче ЧАСТНО ДОХОДНО ЗДАНИЕ. "Многофункционалничко" = ф него (можело) да приютят на СВОБОДЕН НАЕМ опери, балети, певческото, тиятрали, циркове, абе к'вото ти душа сака, ама само докато и доколкото си ПЛАЩАТ. Пък бутането на администрацията от партийния е в мокрите сънища на Илийко Ник. отдавна, ама министърът малко дигна раменцата, та де да знам . . . надали! Щели били да търсят място за опера БЕЗ УЗАКОНЕН ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН ПОНЕ ЗА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ това сме градче със затихващи функции!

Отговори
1 1
Помним...помним!!!

Помним...помним!!!

18.10.2021 | 17:20

АМИ БАЦЕ,МАМИНИЯ И ЗИКО 12 ГОДИНИ ЩО НЕ Я НАПРАВИХА????ДАЖЕ ВЕЖДИЧКАТА ПРЕЗ 2010 ГОД. БЕШЕ ЗАКРИЛ. ПЛОВДИВСКАТА ОПЕРА И 262 МУЗИКАНТИ ОСТАНАХА НА УЛИЦАТА.ДОБРЕ ЧЕ КАЛУДИ КАЛУДОВ(тогавашен шеф на операта и световно известен тенор) и ТОГАВАШНИЯ КМЕТ ОБЯВИХА ГЛАДНА СТАЧКА ТА ДА Я СПАСЯТ. ИНАЧЕ 76 ГОДИШНА ТРАДИЦИЯ СИ БЕ ЗАМИНАЛА.АБСУРДА БЕШЕ ,ЧЕ СИЛИСТРА ЩЕШЕ ДА ИМА ОПЕРА ,А ПЛОВДИВ НЕ!!!!!

Отговори
10 2
Нали

Нали

18.10.2021 | 18:20

Славчо Атанасов защо не я направи!

Отговори
3 5
Тотев-нали,пак наглееш.

Тотев-нали,пак наглееш.

18.10.2021 | 18:37

Тотев(нали) ставаш нагъл.Славчо Атанасов беше кмет 4 години ,а ти кметски наместник осем.Славчо Атанасов спаси операта,защото вашето правителство я беше закрило.Ти ми говориш защо не я бил построил.Тотев вие бяхте решили Пловдив изобщо да няма опера!Тогава ти беше Областен управител и разбира се не си мръдна пръста.Хайде сега почвай да дращиш,че Славчо Атанасов е гей.По това време вече трябва да си на бутилка уиски и редовната си доза кока.С една дума на черешата си тотев,затова толкова забравяш

Отговори
6 2
Да да ама не

Да да ама не

18.10.2021 | 16:50

Хаха.Аз обещавам да ви построя дворец ако се намерят 100 милиона.Бааати червения бок.лук

Отговори
7 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?