3906

Проф. Христо Пимпирев ще се срещне с пловдивчани в Природонаучния музей

Регионален природонаучен музей - Пловдив отново няма да разочарова пловдивчани със следващото си интересно и образователно събитие - среща с професор Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно - изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Събитието ще се проведе на 25 април, четвъртък, от 16:00 часа в зала „Планетариум“ на музея.

Припомняме, че през февруари в музея бе открита новата експозиция „Полюси“ и беше проведен първия по рода си „Леден фестивал“, създадени по проекта "Изграждане на жива експозиция Антарктида", финансиран от Национален фонд "Култура".

Идеята за създаване на залата е възникнала спонтанно, след среща на екипа от акваристи  на музея с проф. Христо Пимпирев, а целта е там да се представят видове от Северния и Южния полюс. Това е последният модул, който се открива в музея като експозиционна площ и е важна част от образователната програма на екипа.

„Залата ще е динамична и ще бъде обновявана непрекъснато с нови обитатели. Проектът "Изграждане на жива експозиция Антарктида" цели да надгради капацитета на музея чрез изграждане на първата в Европа, а и в света, експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктическия континент. Общата стойност на аквариума е 200 хил. лева, част от които са собствено финансиране от приходите на музея. Проектът е иновативен и включва няколко етапа - изграждане на експозиция, доставка на живи екземпляри от българските учени полярници от Антарктида, провеждане на Фестивал, създаване на специфично съдържание за експозицията и работа с целеви публики. Партньор по проекта е  Българският антарктически институт“, разказа гл.ас.д-р Огнян Тодоров, директор на РПНМ.

Риба от вида „Нототения“ от континента Антарктида вече живее в музея и към момента се е адапптирала успешно в новия си дом. Експозицията с жив екземпляр от Антарктическия континент е първата в континентален град в Европа. Аквариумът, в който е поставена рибата, е в изолирана среда с температура от минус 5 градуса. Водата е пречистена чрез обратна осмоза и обогатена със сол. Нототенията се храни с ракообразни. Предстои учените да изучават поведението на рибата.

„В музея са създадени необходимите условия, които са: температура минус един - минус пет градуса, силна аерация и много чиста вода. За подготовката на аквариума са консултирани от учени от Чили, които имат подобен научноизследователски аквариум. Новоизградената база в музея освен да приема посетители и да бъде използвана за екологични и биологични проучвания на видовете, които ще бъдат доставени, а проектът от музейно-експозиционен да се  превърне в научен. Предвижда се в следващата полярна експедиция да се включи и екип на музея“, допълни още д-р Тодоров.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?