Следвайте ни

Прочут музикант стана шеф на читалище, за да оцелее

viber icon

Ръководителят на Виевската група Емил Узунски се чувства като в затвор, когато не е на сцената, заради пандемията пропуснали 36 сватби

От няколко месеца известният акордеонист и ръководител на Виевската фолкгрупа Емил Узунски е секретар на читалището в родното си село Виево, Смолянско. Пандемията го е принудила да потърси друго препитание, защото от година участията на ръководения от него оркестър са под забрана. Последната изява на Виевската група е била в началото на март миналата година на прочутия кукерски празник „Песпонеделник“ в Широка лъка и там са поставили точка на участията си.

"Изпратихме една нулева година, през която много оркестри и формации се разпаднаха, а музикантите станаха охранители, хлебари, строители, продавачи на зарзават, но не и народни изпълнители. Вече се чудя има ли човек от властта, който да мисли за културата, изкуството и фолклорните изпълнители в тази страна. Забравени сме напълно", казва с гняв Емил Узунски, който вече 44 години е ръководител на Виевската група.

36 сватби от миналата година отлежават в тефтерчето му, едни са ги отложили за тази година, други вече са се развели, преди да са им свирили виевските музиканти. Луди времена дойдоха. И все още му се обаждат да си запазят дата за сватби през летните месеци, ала с едно наум, че може всичко отново да се размине.

Сега Емил всеки ден прекрачва прага на читалище „Искра“ в родното си село, пише отчети, заявки, но в никакъв случай не е изоставил акордеона си. Нотира нови хора и ръченици, мисли песни, издирва стари и все още незаписани песни от най-възрастните хора във Виево. Читалищната работа и бумащината не му са по сърце, но няма как. В същото това читалище е започнал на 5-6-годишна възраст и ето че сега отново се завръща в него като ръководител. Оттогава  обаче много са се променили нещата, няма ги младите хора по селата, няма ги старите самодейци, които са изпълвали читалищните зали, построени през 1968 г.

Емил Узунски има амбиция да създаде дори местен ансамбъл, да събере деца и от съседните села на община Баните, но стига да има поле за изява. Сега към читалището има мъжка и женска фолклорна група, но не се събират заради пандемията и всичко е замряло.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай