Следвайте ни

Пробив! Българка влезе в ръководството на европейските филмови агенции

За първи път в историята България има представител в борда на Европейската организация

viber icon

За първи път българка влезе в ръководството на Асоциацията на директорите на европейските филмови агенции (EFAD). Това стана при избора на новия борд на директори с три годишен мандат, според устава на организацията. Единадесетте членове бяха избрани единодушно от директорите на европейските филмови агенции, които членуват в EFAD. Сред тях е  и изпълнителният директор на Национален филмов център Жана Караиванова. 

С този избор България за първи път ще има пряко участие в управлението на Асоциацията, чиято настояща задача е да определи най-добрите начини за излизане на аудиовизуалния сектор в Европа от кризата и да предложи на Брюксел най-добрите решения за неговото възстановяване.

На виртуално заседание бяха обсъдени общите предизвикателства и проблеми, пред които е изправена филмовата индустрия и необходимостта от регулаторни мерки и мерки за финансиране на национално и европейско ниво. 

EFAD обединява директорите на европейските филмови агенции от 31 страни от Европа /28-те държави членки на Европейския съюз, плюс Исландия, Норвегия и Швейцария/. Асоциацията представлява правителствени организации, натоварени с националното финансиране в аудиовизуалния сектор и с консултативна роля към националните правителства по националните и европейските аудиовизуални политики. Бордът на EFAD  е оторизиран с всички правомощия за администриране, които са в интерес на европейския аудиовизуален сектор.  Бордът може да взима самостоятелно  решения относно операции, допринасящи за целите на сдружението. 

  Първото заседание на Борда е днес, като ще се проведе виртуално с първа точка в дневния ред „Избор на президент и вицепрезидент на организацията”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?