Призраци под тепетата: Знакови сгради се рушат

Пловдив, за разлика от София, не е бомбардиран през Втората световна война. Благодарение на това е запазен центърът с възхитителната градска архитектура, създавана от края на 19. век до 30-те години.  

Днес някои от знаковите сгради обаче напомнят на следвоенните руини на Дамаск. Сътворени от най-добрите български и утвърдени европейски архитекти, от десетилетия са изоставени на произвола на съдбата. Въпреки няколко добри примера на реставрации през последните години, проблемът с опазването на архитектурното наследство става все по-болезнен. Сградите-призраци изглеждат още по-зловещо през 2019-а - годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Защото архитектурните шедьоври са сред най-големите културни достижения на Пловдив. Те носят духа на отминали времена и епохи и са важна част от историческата памет на града. С всяка унищожена старина Пловдив губи част от своето очарование и атмосфера. 

1.  Къщата на Хаджи Драган Калофереца (позната и като Дом на реставратора) пустее от приватизацията си през 2005 г. насам. Един от  възрожденските шедьоври в Стария град е напът да си замине под безучастните погледи на собствениците и властите.

2.  Братската могила открай време стои под ключ. От време на време чистачите трият свастиките и драсканиците. Най-много се интересува от паметника Холивуд. Напоследък тук бяха снимани два американски фентъзи филма - „Hellboy“ с Мила Йовович и „Doom“.  

3. От старата еврейска баня Орта Мезар също е останала външната обвивка. 4-вековната сграда също бе изпепелена преди няколко години, а собственикът Радослав Бозуков има планове да я превърне в артгалерия с кафене.

4.  Скелетите на тютюневите складове на Кудоглу са наметнати с прозрачна мрежа. След като пострадаха при големия пожар през август 2016 г., те бяха укрепени и обезопасени.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?