Следвайте ни

Признаха дядо Делчо за фолклорен извор на Средногорието

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Млади таланти черпят от него нечувани досега песни 

Дългогодишният народен певец и изявен самодеец Недельо Петелов от град Златица отбеляза 85-годишен юбилей. Роден е на 14 април 1936 г. в село Бенковски. Дядо Делчо, както го познават повечето хора, е техен достоен пример как трябва да се обича род и родина, да се уважават местните традиции, обичаи и фолклор, да се цени българското. 

Своята първата изява като народен изпълнител си спомня добре. Бил е в четвърто отделение, когато неговата учителка Анка Шентова го включва в програмата на училищното тържество. Когато Недельо запял, жените започнали да плачат. След това майка му обяснила, че народната песен, която изпълнил, е създадена от неговите прадеди по действителен и много тъжен случай.

Делчо завършва седми клас в училището в село Чавдар, след което започва работа в град Златица. От 1949 г. активно се включва в самодейните състави към народно читалище „Христо Смирненски“ в града, където и до момента е редовен изпълнител в битовия хор. Той е солист с изключително добре запазен и обработен през годините глас. В продължение на 72 години влага много време, сили и талант за развитието на местните традиции, обичаи и запазването на фолклора на Средногорието.

Недельо Петелов е един от известните и обичани изпълнители на местна сцена, уважаван от своите връстници, последователи и културни деятели в региона. Благодарение на него днес в градчето е запазен и шивашкият занаят, който практикува от десетилетия. Удостояван е с много награди за участието си във фолклорни изяви в цялата страна. Има участия и на Националния събор на народното творчество в град Копривщица, представяйки като индивидуален изпълнител част от своя песенен репертоар по сцените и поляните на местността Войводенец. 

Гласът му е съхранен и в златния фонд на Българското радио с гъдулката на Ангел Добрев. Дядо Делчо разказа, че неговият баща Христоско Петелов свирел на кавал, а майка му Мария Петелова пеела много хубаво. Тя знаела десетки народни песни, повечето от които успява да предаде на най-малкото от трите си деца, проявяващо интерес към песенното изкуство, наследено от нея от предците. Покрай родители си Делчо научава много. На седенки, около огнището и паралията у дома или у съседи, те пеят и свирят, а той ги запомня и става техен последовател.

Майката Мария Петелова е тази, която успява да заплени с богатството на родния фолклор своя син, благодарен й е днес дядо Делчо. Той говори с умиление за родителите си и за песните, на които са го научили, а желанието му е те да бъдат записани и предадени на хора като музикалния педагог и изпълнител Цветанка Георгиева, последовател на делото на народния учител Лукан Савов.

По повод на 85-годишнината на Недельо Петелов фолклористката изразява признателността си към юбиляря, като му благодари за безценното богатство, което й е предоставил за изучаване от младите. Приятели и почитатели му пожелават да бъде здрав, все така ентусиазиран и милеещ за местния фолклор. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

26.04.2021 | 00:20

Жив и здрав да е!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?